JHL:n lakimies Päivi Ahonen kirjoittaa liiton Motiivi-lehdessä (11/2014), että periaatteessa työrauhavelvoitteen tulisi koskea vain työehtosopimuksen alaisia asioita, sillä työrauha ”ostetaan” sopimuksilla. Suomessa työrauhavelvoite ulottuu kuitenkin myös sopimuksen ulkopuolisiin asioihin.
Työrauhavelvoitteesta säädetään työehtosopimuslaissa, jossa ei kuitenkaan ole määritelty sitä, mikä on työtaistelutoimenpide. Ahosen mukaan siitä on seurannut, että työtaistelutoimenpiteen käsitettä on venytetty työtuomioistuimen tuomioilla lain henkeä laajemmalle.
– Laittomien lakkojen lukumäärään vaikuttaa tietysti se, mitkä kaikki työntekijäpuolen tekemiset katsotaan työtaistelutoimenpiteiksi.
Työtuomioistuin on katsonut sellaiseksi myös työnseisauksella uhkaamisen. Esimerkiksi JHL sai sakot mielenilmauksestaan 23. syyskuuta jo ennen kyseistä päivää, koska siitä oli ilmoitettu etukäteen.
Työnseisauksesta tiedottamisesta sekä sisäisesti että ulospäin voi kertyä yhteensä kolme erillistä työtuomioistuimen käsittelyä. Tiedossa lienee siis useampia sakkoja yhden päivän mielenilmauksesta.
Ahonen huomauttaa, että vaikka toiminnan yhtiöittäminen tai ulkoistaminen ei ole työehtosopimusasia, nimittää elinkeinoelämä niitä koskevia työtaisteluita laittomiksi lakoiksi.
Työmarkkinoiden neuvottelu- ja työrauhajärjestelmän uudistamista valmistellaan parhaillaan kolmikantaisesti.