Lakkosakot ja alipalkkaus ovat listalla, kun työmarkkinajärjestöt neuvottelevat sopimus- ja neuvottelujärjestelmän uudistamisesta. SAK:n vastaava työehtoasiatuntija Katarina Murto kertoo, että neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä.
Alkuun ennakoitiin, että Akavan poisjäänti eläkeratkaisusta haittaisi syksyn toista mittavaa neuvottelu-urakkaa. Murron mukaan näin ei ole.
Neuvottelut käynnistyivät lokakuun alusta uudelleen eläkeneuvottelujen aiheuttaman paussin jälkeen. Kokoontumisia on ollut kerran, kaksi kertaa viikossa. Neuvotteluja luonnehditaan vaikeiksi, koska osapuolten näkemykset ovat kaukana toisistaan.
EK haluaisi lakoista vahingonkorvauksia
Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälän mukaan järjestöllä on neljä päätavoitetta: laittomien työtaistelujen ehkäiseminen, tukilakkojen rajoittaminen, siirtymäsäännöt työehtosopimuksen vaihtuessa ja sovittelujärjestelmän kehittäminen.
– Lakkoja voidaan ehkäistä kahdella tavalla, ennakkoon ja riittävällä pelotteella. Seuraamuspuolella voidaan miettiä lakkosakkoja ja vahingonkorvauksia, Äimälä sanoo.
– EK:n tavoitteena ei ole korottaa lakkosakkoja, vaan ettei laittomia lakkoja enää olisi.
Tulilakkoja tulisi EK:n mukaan rajata niin, että tukitoimet olisivat suhteessa peruskiistaan. Nyt tukitoimista tulee järjestön mukaan usein suurempi lasku kuin varsinaisesta työtaistelusta.
SAK poistaisi turvaamistoimet lakoilta
SAK ei ole lyönyt virallisia tavoitteita lukkoon, vaan haluaa ensin katsoa tilanteen kunnolla. EK:n listan lisäksi SAK haluaa keskustella myös alipalkkauksen kriminalisoinnista, turvaamistoimista ja työpaikkojen neuvottelukulttuurista.
– Ensinnäkin pitäisi saada kuntoon tämä työnantajan tulkintaoikeus. Jos nyt tulee erimielisyyttä, työnantaja tulkitsee pykäliä. Meidän mielestämme työpaikalla pitäisi ensin neuvotella, Murto sanoo.
Mielenilmaukset tulisi SAK:n mielestä rajata lakkojen ulkopuolelle, eli niiden ei katsottaisi rikkovan työrauhavelvoitetta. Lakkoja voitaisiin järjestön mukaan vähentää puuttumalla lakkojen syihin.
– Pitäisi lähteä liikkeelle siitä, mitä työpaikoilla tapahtuu, ei rangaistuksista ja sakoista.
Iso kysymys ovat turvaamistoimet. Käräjäoikeudet ovat asettaneet turvaamistoimipäätöksen lakosta ilmoittaneelle työntekijäpuolelle. Uhkasakon uhalla lakko on pitänyt peruuttaa tai keskeyttää.
– Turvaamistoimet eivät alun perinkään ole kuuluneet työmarkkinapelisääntöihin. Ne pitää saada pois, Murto painottaa.
Pykäläviilaus kevääksi
Jotkin mukana olevista ammattiliitoista epäilevät, että aikataulu on liian tiukka ja tulosta on turha odottaa.
Joka tapauksessa ideana on saada yksimielisyys siitä, mitkä kohdat sopimus- ja neuvottelujärjestelmästä vaativat nykyaikaistamista. Varsinainen pykälänviilaus tehtäisiin ensi keväänä.
EK:n Äimälä ennakoi, että työryhmä saa esityksensä valmiiksi ennen kuin ”ihmiset lähtevät joulukuusiostoksille”.
Neuvottelujen perusryhmään osallistuu kaikkiaan 30 työntekijä- ja työnantajaliiton edustajaa. Suppeaan neuvotteluryhmään kuuluvat työntekijäpuolelta SAK: STTK ja Akava, työnantajapuolelta Elinkeinoelämän keskusliitto, Kuntatyönantajat, Valtion työmarkkinalaitos ja Kirkon työmarkkinalaitos.