300 tuotekehittelijää saa lähteä
Lääkeyhtiö Orion ilmoitti keskiviikkona noin 300 henkilön vähennyksestä tutkimus- ja tuotekehitystoiminnoistaan. Vähennykset on määrä toteuttaa ensi vuonna.
Hyvää tulosta tehnyt Orion perustelee irtisanomissuunnitelmaa halulla uudistaa lääketutkimuksen ja -kehityksen toimintamallia joustavammaksi ja kevyemmäksi. Suomen Tietotoimiston mukaan takana on pyrkimys alentaa kustannuksia.
Toimihenkilöunionin (TU) kemianalan sopimusalavastaava Taru Reinikaisen mukaan Orionin johtajien ilmoitus tuli luottamusmiehille ja henkilöstölle keskiviikkoaamulla yllätyksenä.
– Kolme viikkoa sitten osavuosikatsauksen julkistuksessa Orion mainosti olevansa Suomen markkinajohtaja, lisäävänsä myyntiään kotimaassa ja olevansa vahvassa kasvussa itäisen Euroopan markkinoilla, hän ihmettelee.
Espoossa pääkonttoriaan pitävän Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen totesi tiedotteessaan keskiviikkona, että nyt valmisteilla olevilla muutoksilla vahvistetaan Orionin strategista kykyä toimia jatkossakin uusia lääkkeitä tarjoavana, lääketutkimusta ja -tuotekehitystä tekevänä yrityksenä.
Lisäksi hän piti tärkeänä, että Orion voi tarjota alan osaajille näköalapaikan tutkimustyössä.
Hyvät
osingot
Vielä tuoreimmassa osavuosikatsauksessa yhtiö lupasi lisäpanostuksia tutkimukseen.
– Talouslukemat kertovat, että rahapulasta ei ole kyse, arvioi TU:n teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas. Nyt yt-menettelyn piiriin kuuluvista enemmistö kuuluu Toimihenkilöunioniin.
Palokangas pitää huippukannattavan yhtiön yt-neuvotteluja tähän mennessä räikeimpänä esimerkki siitä, miten Suomessa massairtisanotaan ilman taloudellisia tai tuotannollisia perusteita.
– Orion on jakanut hyvät osingot joka vuosi omistajilleen. Hallituksen jäsenetkin sitoutetaan maksamalla heille palkkiot osakkeina. Myös yrityksen johdolla on paljon osakkeita.
Vaikka yhtiö puhuu sopeutuksesta ensi vuoden aikana, Palokangas uskoo, että irtisanottuja on YT-menettelyn jälkeen jotakuinkin se määrä, mikä nyt ilmoitettiin.
Malli
toistuu
Palokangas näkee Orionin toimissa muutaman vuoden välein toistuvan mallin.
– Talon tapa tutkimuksessa ja kehittämisessä on, että yhdestä päästä otetaan nuorta väkeä pienellä palkalla sisään. Toisesta päästä heitetään liian kalliiksi laskettua vanhempaa väkeä ulos. Näin säästetään palkkakuluista.
Orionin johto kehui kolme viikkoa sitten osavuosikatsauksessa yhtiön hyvää tulosta ja tulevaisuudennäkymiä. Yritys on viime vuosina jakanut reippaita osinkoja omistajilleen.
TU:ssa nähdään, että lääkealan yritys käyttää nyt yleistä taloudellista tilannetta hyväkseen ja irtisanoo sen varjolla.
– Mutta samalla menee paljon osaamistakin ulos, Palokangas sanoo.
– Lääketeollisuuden selkäranka on tuotekehitys ja tutkimus. Nyt selkärankaa paloitellaan.
Lääketeollisuus
lahtauspenkille
TU vaatii vastuullisuutta Orionin kotimaisilta omistajilta.
– Nyt, kun pääministeriä myöten päättäjät ovat vedonneet isänmaallisuuteen suomalaisen työn puolesta, odotamme yhtiön johdolta tätä isänmaallisuutta. Orion on suomalainen firma, jota suomalaiset omistavat, Palokangas sanoo.
Orionin omistajista suurimpia ovat Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.
Palokankaan mielestä Orionin toiminta viestii siitä, mihin suuntaa suomalaista lääketeollisuutta ollaan viemässä.
– Lahtauspenkille, hän kärjistää.
– Jos tutkimusta ja tuotekehitystä supistetaan näin voimakkaasti, ei itsekään uskota tulevaisuudennäkymiin ja nyt lypsetään rahat ulos, kun vielä voidaan.
Orionilta vaaditaan muutosturvaa
TU haluaa kysyä, onko vain yhteiskunnan velvollisuus hoitaa jälkipyykki eli muutosturva pois potkituille.
– Sopisi toivoa, että yhtiö palkitsisi jonkinlaisella muutosturvapaketilla nämä tuloksentekijät, jotka saavat nyt kenkää, Palokangas sanoo ja muistelee yhtiön olleen kuitenkin nihkeä sen suhteen aiempien irtisanomisten yhteydessä.
– Kun muualla Euroopassa lääketeollisuus maksaa irtisanotuille kunnon irtisanomiskorvaukset. Suomessa on halpa irtisanoa ja sitä tehdäänkin sitten ihan varmuuden vuoksi.
Liikevaihtoon suhteutettuna Orion käyttää huomattavan summan tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Orionin palveluksessa työskentelee Suomessa noin 2 700 ihmistä.