Mitä tapahtui sen jälkeen, kun Pietari Suuri päätti perustaa kaupungin Jänissaareen, Neva-joen suistoon 1703?
Lähihistoriansa tunteva tietää, että kaupungissa on tehty vallankumouksia, kirjoitettu kirjoja, jonotettu, politikoitu, paleltu, rakastettu, jääty sillan toiselle puolelle, luettu runoja, kärsitty, pelätty, koettu ihmeitä ja hengästytty.
310 vuotta kaupungin perustamisen jälkeen tšuhnat eli suomalaiset Vuokko ja Taisto matkasivat naapurimaamme jättiläiskaupunkiin tekemään “matkailu-opasta” runouden ystäville.
Pidämme tärkeänä kulttuurivaihtoa ja Venäjän kulttuuriin tutustumista. Lamaantuneeseen pelkoon jähmettyminen ei ole oikea ratkaisu.
Syntyi kiihkeä matkakertomus Kulkukoiran kapakan savuisesta tunnelmasta ja uudenvuodenyöstä 1914. Pohjolan Venetsiassa ovi on puoliksi auki ja harmonikka soi keskeneräisessä rakennuksessa. Käki kukkuu kesäpuistossa ja tšuhna kulkee Nevskin loistoa hämmästellen.
Luvassa on maljapuheita, musiikkia, liikehdintää, Ahmatovaa, Blokia, Tsvetajevaa, Pasternakia, Kuzminia ja samovaarin pulputusta.
Myös nykyisyys läsnä
Näyttelijät Vuokko Hovatta ja Taisto Oksanen kuvasivat pietarilaisia kaduilla ja puistoissa lukemassa runoja. Monet kommentoivat ohessa elämää ja poliittista tilannetta.
Koskettavin oli kohtaaminen 78-vuotiaan “Babushkan” kanssa Katariinan puistossa juuri Krimin kriisin eskaloituessa:
“Me rakastamme, kunnioitamme ja muistamme häntä, Anna Ahmatovaa. Me pyrimme välittämään hänen perintöään myös nuoremmalle leningradilaisten sukupolvelle niin, että he myös oppisivat sitä ymmärtämään ja ottaisivat vastaan Jumalan lahjana.
Tiedättekö, me rakastamme tätä kaupunkiamme, me olemme ylpeitä kaupungistamme. Ja toivomme sille kaikkea hyvää. Ymmärrättekö – tämä kaupunki on kuin kehto. Eikä pelkästään vallankumouksen kehto, vaan Venäjän kehto. Romanovien kehto. Se on todella syvällä. Kiitos teille, kun tulitte Leningradiin. Kiitos teille. Kiitos, pienet. Kaikkea hyvää. Hyviä töitä. Rauhaa, rauhaa, rauhaa.”
Esityksessä sivutaan myös Venäjän nykytilannetta ajankohtaisten tekstien kautta.
– Pidämme tärkeänä kulttuurivaihtoa ja Venäjän kulttuuriin tutustumista. Lamaantuneeseen pelkoon jähmettyminen ei ole oikea ratkaisu, sanoo Vuokko Hovatta.
Pietari 19142014 -esityksessä kuullaan runoutta, lyriikkaa sekä muun muassa Anna-Mari Kähärän ja Kerkko Koskisen sävellyksiä. Ensi-iltansa Musiikkiteatteri Kapsäkissä 1.10. klo 19.