Tutkivaa journalismia sensuurin ja skandaalilehtien puristuksessa
Maineikas Novaja Gazeta, yksi harvoista riippumattomista venäläisistä sanomalehdistä, ilmestyy nyt myös suomeksi. Pamfleteistaan tunnettu Into Kustannus julkaisi eilen ensimmäisen valikoiman lehdessä ilmestyneitä sekä varta vasten suomalaisille lukijoille kirjoitettuja juttuja.
Jatkossa Novaja Gazeta ilmestyy Suomessa taskukirjana neljä kertaa vuodessa.
Maineikas myös länsimaissa Novaja Gazeta on ennen kaikkea murhatun toimittajansa Anna Politkovskajan ansiosta, mutta hän ei ole ainoa lehden toimittaja, joka maksoi kirjoittelustaan hengellään. Lehden tutkivan toimituksen esimies Igor Domnikov pahoinpideltiin kuoliaaksi heinäkuussa 2000 ja maan ylimpien virkamiesten korruptiosta juttusarjaa kirjoittanut varapäätoimittaja Juri Štšekotšihin kuoli ilmeisesti myrkytyksen uhrina kesäkuussa 2003.
Novaja Gazeta perustettiin Venäjällä 15 vuotta sitten. 15 miljoonan levikistään kuuluisasta Komsomolskaja Pravdasta eronnut toimittajajoukko perusti tutkivaan journalismiin keskittyvän lehden, joka on kaikesta häirinnästä huolimatta pitänyt pintansa. Paperilehden eri paikallisten versioiden levikki on yhteensä 325 000.
Komsomolskaja Pravda taas suoltaa valtion propagandaa alastomilla tytöillä ryyditettynä, luonnehti toimittaja Artemi Troitski eilen.
Näyteikkuna
demokratiasta
Troitskin mukaan Venäjällä ilmestyy nykyään kolmenlaisia lehtiä; skandaaleihin keskittyvät tabloidit, Kommersantin ja Vedomostin kaltaiset laatulehdet sekä Novaja Gazeta.
Viimeksi mainitun laatulehdistä erottaa se, ettei siinä ole ilmoituksia eikä pelkoa, Troitski sanoi.
Hänen mukaansa Venäjän televisiosta sata prosenttia on sensuroitu, radiosta 90 prosenttia. Aikakauslehdet puolestaan keskittyvät seksiin, päihteisiin, rock’n’rolliin ja väkivaltaan.
Ei siis ihme, että lehden eilisessä julkistamistilaisuudessa kysyttiin, miten Novaja Gazeta ylipäänsä voi edelleen olla olemassa.
Sekä Artemi Troitski että lehden Pietarin toimituksen päällikkö Nikolai Donskov vastasivat, että viranomaiset antavat sen olla ja ilmestyä, koska Novaja Gazetalla voidaan väittää, että Venäjällä vallitsee demokratia ja sananvapaus. Kumpikin korosti, että todellisuudessa Venäjällä ei ole kumpaakaan.
Ensimmäisessä suomenkielisessä Novaja Gazetassa käsitellään muun muassa Georgian sotaa elokuussa ja talouskriisiä venäläiseltä kannalta.
Nikolai Donskovin haastattelu ilmestyy huomisessa Viikkolehdessä.