Ne, jotka tavoittelevat kultaa, eivät kavahda peittää itseään törkyyn. Meidän, jotka etsimme oikeudenmukaisuutta — pitää voittaa kaikki omantunnontuskamme (Cicero).
Oikeudenmukaisuus on työväenliikkeen perusarvo, josta sen kaikki muut arvot ja toimintatavat ovat johdettavissa. Suhde oikeudenmukaisuuteen on asia, joka erottaa työväenliikkeen porvarillisista poliittisista liikkeistä. Niiltä puuttuu käsitys oikeudenmukaisuudesta ja sen tilalla on vahvemman oikeus.
Oikeudenmukaisuudella on vähän tekemistä lainmukaisuuden kanssa ja nämä käsitteet menevät porvareilta usein sekaisin. Silloin kun porvarit puhuvat oikeudenmukaisuudesta, he oikeasti tarkoittavat lainmukaisuutta, annettujen säädösten noudattamista.
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisen perusedellytyksenä oli se, että porvarit osittain tunnustivat hetkellisesti työväenliikkeen vaatimuksen oikeudenmukaisuudesta. Tämä tapahtui tosin vasta pakon edessä Tammikuun kihlauksen muodossa. Kyse ei ollut siitä, että porvaristo olisi oikeasti sisäistänyt oikeudenmukaisuuden omaan arvomaailmaansa, vaan siitä, että se toimi oman peruskäsitteensä, vahvemman oikeuden, asettamissa raameissa.
Neuvostoliiton ja kommunismin pelon pakottamana suomalainen porvaristo alkoi tehdä yhteistyötä suomalaisen työväenliikkeen kanssa ja tinki vahvemman oikeudestaan säilyttääkseen oman asemansa. Tämän hetkellisen muutoksen siivittämänä suomalainen työväenliike kasvoi ja sai valtakunnallista poliittista vaikutusvaltaa suuremmassa määrin kuin koskaan. Lopputuloksena syntyi suomalainen hyvinvointivaltio.
Välittömästi porvariston pelkotilojen hälvetessä 1990-luvun alussa alkoi suomalaisen hyvinvointivaltion purkamisprosessi, jolle ei näy loppua. Syy tähän on se, että suomalainen porvaristo toimii edelleen vahvemman oikeuden käsitteen ohjaamana eikä se ole ikinä sisäistänyt oikeudenmukaisuuden käsitettä, vaikka hyväksyi sen tilapäisesti pakon edessä. Työväenliikkeen voiman hävitessä yhteistyö sen kanssa on lopetettu ja vaatimus oikeudenmukaisuudesta on sivuutettu.
Miksi aika 1950-luvulta 1990-luvulle on porvaristolle traumaattinen ajanjakso, johon yhdistetään lukematon määrä myyttejä, valheita ja pelonsekaista kauhua? Siksi, että tuolloin porvaristo oli pakotettu toimimaan luontonsa vastaisesti me-muodossa, yhteistyössä ja oikeudenmukaisuuden käsitettä mukaillen, vaikka se olisi halunnut toimia minä-muodossa, käskien ja vahvemman oikeutta toteuttaen.
Valtaa janoavien suurin pelko kohdistuu aina siihen, että heidän valtaansa rajoitetaan tai se otetaan heiltä pois. Tämä perustuu rajoittuneeseen ja valheelliseen maailmankuvaan, jonka mukaan vallan jakaminen johtaa kurjuuden lisääntymiseen.
Kirjoittaja on turkulainen putkiasentaja.