Viikon kysymys
Saako ohi päiväyksen menneitä lääkkeitä käyttää, yliproviisori Johanna Linnolahti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta?
– Ei saa. Myyntiluvan haltija takaa, että lääke säilyttää ominaisuutensa käytettävä ennen -päivämäärään saakka. Yleisimmin lääkeaine hajoaa vanhetessaan joksikin toiseksi aineeksi. Jos tabletit pidetään yli 25 asteessa, lääkeaine ei välttämättä ole sitä, mitä sen kuuluisi olla.
Mistä tietää, että lääke on vielä käyttökelpoisia?
– Ulkoisesti sitä on vaikea arvioida. Säilytysolosuhteet vaikuttavat paljon siihen, kuinka lääke säilyy. Lääke pitäisi säilyttää 15-25-asteessa ja sisätiloissa, mutta ei hyvin kosteissa olosuhteissa.
– Kesämökeissä saattaa olla talven aikana hyvinkin kosteaa, jos mökissä ei ole lämmitystä. Lisäksi lämpötila on voinut käydä pakkasen puolella pidemmän aikaa.
Kuinka hyvin lääkkeet kestävät hellesäätä? Sisäilmankin lämpötila saattaa nousta 25-asteeseen.
– Lääkkeet eivät silloin tehoa välttämättä samalla tavoin kuin normaalisti. Jossain harvoissa tapauksissa lääkkeisiin saattaa tulla haitallisia hajoamistuotteita kuumuuden takia. Jos lääkkeitä on säilytetty pitkään liian kuumissa tai kosteissa olosuhteissa, niitä ei ole syytä käyttää.
– Rannalle kannattaa ottaa mukaan päiväannos lääkkeestä ja säilyttää sitä varjossa.
Onko käsikauppalääkkeiden ja reseptilääkkeiden säilyvyydessä eroa?
– Ei oikeastaan. Yleensä säilytysolosuhteeksi on määritelty huoneenlämpö. Erikseen ovat tietenkin kylmäsäilytettävät lääkkeet. Jo yksi lämpeneminen saattaa muuttaa kylmäsäilytettävän lääkkeen tehottomaksi.
Mitkä ovat kuluttajien tavallisimmat virheet lääkkeiden säilytyksessä?
– Säilytetään lääkkeitä kosteissa tiloissa tai liian lämpimässä, esimerkiksi ikkunalaudalla. Lääkkeiden paikka ei ole suihkun vieressä tai liian pitkiä aikoja autossa.
Mitä vanhoille lääkkeille pitää tehdä?
– Jos lääke on vanhentunut, se pitää toimittaa apteekkiin hävitettäväksi. Se toimittaa lääkkeet edelleen ongelmajätteenkäsittelylaitokselle.
– Ravintolisät ja erilaiset ei-lääkkeelliset vitamiinit ja hivenaineet voi hävittää kuten elintarvikkeet.
Kuva: Birgitta Suorsa