Suomi on solminut viimeksi Intian kanssa sosiaaliturvasopimuksen.
Kuka saa Suomesta eläkettä, kehityspäällikkö Karoliina Nurmi Eläketurvakeskuksesta?
– Nyrkkisääntönä pidetään, että kaikki Suomessa tehty työ kartuttaa työntekijälle työeläkettä, olipa työntekijä mistä tahansa. Tällöin eläkevakuutusmaksut maksetaan Suomeen.
Milloin eläkettä haetaan?
– Jos ulkomaalainen hakee eläkettä Suomesta, noudatetaan Suomen lainsäädäntöä. Hän voi hakea eläkettä 63-68 -vuotiaana, kuten suomalaisetkin.
– Jos suomalainen hakee eläkettä maasta, jossa hän on työskennellyt, noudatetaan työskentelymaan lainsäädäntöä.
Keneen otetaan yhteyttä?
– Euroopan unionin alueella eläkkeitä haetaan asuinmaan viranomaisilta. Heidän velvollisuutenaan on lähettää eläkehakemus muihin työskentelyvaltioihin.
– Samanlaista velvoitetta ei ole EU:n ulkopuolisilla mailla ja niillä, joiden kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta. Kaikista maista ei välttämättä edes makseta eläkettä maan ulkopuolelle.
– Työntekijän pitää itse anoa eläkettä maasta, jonka kanssa Suomi ei ole sopinut sosiaalimaksuista. Siksi on hyvä pitää kaikki palkka- ja verokuitit tallessa vastaisuuden varalta.
Minkä maiden kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus?
– Tuorein sopimus on solmittu Intian kanssa. Sopimukset ovat voimassa Suomen ja USA:n, Kanadan, Australian, Chilen sekä Israelin välillä.
– Sosiaali- ja terveysministeriö on aloittanut neuvottelut myös Kiinan ja Japanin kanssa.
Mihin sosiaaliturvasopimusta tarvitaan?
– Sillä varmistetaan, ettei työntekijä maksa sosiaaliturvamaksuja kahteen maahan yhtaikaa. Tämä koskee myös lähetettyjä työntekijöitä. Lisäksi se helpottaa eläkkeiden hakemista maiden välillä.
Mikä on lähetetty työntekijä?
– Lähetetty työntekijä on oman maansa työnantajan palveluksessa, vaikka tekee töitä toisessa maassa. Eläketurva antaa niin sanotun lähetetyn työntekijän todistuksen EU- ja sosiaaliturvasopimusmaihin. Silloin työntekijän sosiaalimaksut maksetaan lähettävään maahan.
Voiko työntekijä jäädä kokonaan ilman eläkettä?
– Joissakin tilanteissa voi. Jos esimerkiksi työtä tehdään ei-sopimusmaassa paikallisen työnantajan palveluksessa, eläkeoikeutta ei välttämättä synny. Työntekijän on tärkeää selvittää tilanteensa ennen ulkomaille lähtöä.
Kuinka paljon Suomesta maksetaan eläkkeitä ulkomaille?
– Vuonna 2013 ulkomaille maksettiin eläkettä 62 372 eläkkeensaajalle. Heistä Suomen kansalaisia oli 32 000.