Hallituksen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) on tämän viikon paistatellut parrasvaloissa ja patistanut milloin ketäkin toimimaan tahtonsa mukaan.
Hallituksen työt eivät näinä aikoina ole kovin kadehdittavia. Huonojen vaihtoehtojen lisäksi valittavana on vielä huonompia.
Hallitukset kuitenkin maata johtavat ja ne tekevät aina myös arvovalintoja. Kaikkia ei voi miellyttää yhtä aikaa.
Mielistely onkin sitten jo ihan toinen juttu ja sen tämä nykyinenkin hallitus osaa. Kun Katainen julistaa, että nyt kaveria ei jätetä ja pienituloisimpia autetaan verohelpotuksilla, niin on syytä valpastua ja tarkastella vähän tarkemmin, mitä hän oikein tarkoittaa.
Monet kunnat ovat jo nyt niin pahassa lirissä, että ne eivät selviä ensi vuodesta ilman veroprosentin korotuksia ja palvelujen leikkauksia, jollei valtio tule apuun.
– Ei tule, sanoo valtiovarainministeri, sillä hänen mukaansa kuntien on itse huolehdittava alijäämistään. ”Emme voi lähteä sille linjalle, että kannustaisimme aina elämään kädestä suuhun”, sanoo Katainen sinänsä ihan järkeenkäyvästi.
Tietääköhän kokoomuksen puheenjohtaja arkielämän tasolla, mitä se kädestä suuhun eläminen on? Sadat tuhannet köyhyysrajan alapuolella elävät suomalaiset sen ainakin tietävät ja valitettavasti nykypolitiikan jatkuessa heillä ei ole toivoa paremmasta.
Erityisen paha tilanne on niissä kriisikunnissa, joissa iso tuotantolaitos jo on pannut lapun luukulle tai on lopettamassa tai supistamassa toimintaansa.
Kun Stora Enso herää kesän koomasta, niin hyvin todennäköisesti ainakin parilla tehdaspaikkakunnalla ollaan todella lirissä. Varsinkin niissä paikoissa ministerin nuhtelut tuntuvat pilkanteolta. Pelättävissä on, että huonoja uutisia kertovat lähiviikkoina muutkin kuin Stora Enso, jossa on edelleen vahva valtionomistus.
Valtio-omistuksesta hallituksessa vastaavalta kokoomusministeri Jyri Häkämieheltä ei ole kuulunut yhtä ainutta lohdutuksen sanaa – teoista nyt puhumattakaan. Ehkä hallitus ei halua sotkea käsiään tai sitten se ei yksinkertaisesti kykene millään tavalla käyttämään omistajavaltaansa.
Kokoomus on vakuuttanut, että nykyinen hallitus ei korota veroja, vaan se jää seuraavan hallituksen tehtäväksi. Velathan on jossakin vaiheessa maksettava takaisin. Tämä hallitus onkin ulkoistanut veronkorotukset kunnille. Katainen jopa patistaa kuntia lisätoimiin. Hänen mielestään kuntien pitää uskaltaa nyt korottaa esimerkiksi kiinteistöveroa lisätuloja saadakseen.
Ministerin näkemyksen mukaan on parempi periä veroja kiinteistöistä kuin ihmisten tuloista. Todella hienoa logiikkaa! Tähän pystyäkseen täytyy olla vähintään ministeri!
Millähän tuloilla kiinteistöt ne veronsa maksavat? Lähteekö kunta keräämään verot niin ökyhuvilalta, mummon mökiltä kuin sen pihapiirissä olevalta liiteriltäkin? Vai olisiko sittenkin niin, että korotetut kiinteistöverotkin joutuu jokainen asuja maksamaan ihan omista tuloistaan, ovat ne sitten kuinka pienet tahansa?
Hyvänä uutisena maan sadoille tuhansille köyhille Katainen kertoi hallituksen aikovan laskea kaikkein pienituloisimpien ihmisten verotusta. Kokoomusministerin suusta tällainen uutinen tuntui miltei mätäkuun jutulta, mutta kai se uskottava on, kun lupaus on oikein paperille präntätty.
Pätkätyöläisillä ja sosiaalisia etuisuuksia saavilla on nyt siis aika kajauttaa kolminkertainen hurraa-huuto hyvälle valtiovarainministerille, joka on vihdoin kuullut köyhän pyynnöt. Rahaministeri lupaa korottaa kunnallisverotuksen perusvähennystä 1400 eurosta 2000 euroon, mikä merkitsee pienituloisille siis puhdasta rahaa käteen, mutta toisaalta sekin pahentaa kuntien kurimusta.
Jos ansaitsee kuukaudessa esimerkiksi 1 200 euroa, niin hallituksen verolahja nostaa puhtaana käteen tulevaa tuloa kuukaudessa vajaan yhden (1) euron verran. Voi olla, että aika monessa perheessä tuleekin ongelmia, mihin tuo ylimääräinen tili oikein sijoitetaan!
En ole vetänyt laskelmaa hatusta. Sen takana on arvostettuna verotuksen asiantuntijana pidetty Veronmaksajien keskusliitto, joka teki veroalesta laskelmat STT:n pyynnöstä.