Tältä tuntuu siis vaalivoitto. Tämä oli monilla päällimmäinen kommentti sunnuntaina Vasemmiston vaalivalvojaisissa. Vasemmisto otti ensimmäisen vaalivoiton 18 vuoteen. Ja vielä huiman sellaisen.
Vasemmiston kannatus kasvoi viiden vuoden takaisista eurovaaleista peräti 3,4 prosenttiyksikköä, noin 60 prosenttia. Kokonaistulos 9,3 prosenttia on myös 1,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin kolmen vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa. Vasemmisto oli suuri, ja käytännössä ainoa, vaalivoittaja.
Vaalivoiton syitä oli monia. Meillä oli todella mahtavat 20 ehdokasta, jotka tekivät valtavan hienon kampanjan. Ehdokasjoukko oli monipuolinen, eri puolilta Suomea ja erilaisista taustoista. Mutta kaikkia yhdisti hyvin samankaltaiset vaaliteemat. Harvoin vaaleissa kuulee kommentteja, että on vaikea valita ehdokas, koska on niin monta hyvää vaihtoehtoa. Yleensä valitellaan, miten vaikea on löytää sopiva ehdokas.
Syksyllä aloitamme jo kovan vaalityön kevättä kohti.
Merja Kyllönen ja Li Andersson saivat aivan huikeat äänimäärät. Nyt Merja lähtee Brysseliin samalla tiukalla asenteella, josta hän sai kiitosta hoitaessaan liikenneministerin tehtävää. Li sai aivan mielettömän hienon äänimäärän ja nousi vaalien myötä yhdeksi suomalaisen politiikan kirkkaista tähdistä.
Vaikka julkisuudessa puhutaan lähinnä Merjasta ja Listä, aivan yhtä hienon ja arvokkaan työn tekivät kaikki 18 muuta ehdokasta. Vaalien loppumetreillä äänet alkavat keskittyä niille ehdokkaille, joita mielipidemittauksissa nostetaan. Tämä ei tee oikeutta muille ehdokkaille.
En ole kovin innostunut siitä, että muutama päivä ennen vaaleja julkisuudessa kerrotaan, ketkä tulevat valituiksi ja tehdään ehdokaskohtaisia mielipidemittauksia. Usein mediassa kehuskellaan, miten ehdokasgallupit osuivat kohdalleen. Kysymys on paljolti myös siitä, että nämä mielipidemittaukset alkavat toteuttaa itseään.
Haluan kiittää meidän ehdokkaita ja niitä satoja ja satoja aktiiveja, jotka niskat punaisena tekivät työtä ehdokkaiden ja vaalivoiton eteen. Me emme tee vaalikampanjaa rahalla vaan aktiivien käsillä ja jaloilla.
Eurovaalitulos antaa myös hyvää pohjaa (viimeistään) 10 kuukauden päästä pidettäviin eduskuntavaaleihin. Tällä tuloksella ottaisimme eduskuntavaaleissa neljä lisäpaikkaa. Näiden lisäksi muutamassa vaalipiirissä lisäpaikka on hilkulla. Eurovaalit osoittavat, että hyvillä teemoilla, hyvällä kampanjalla ja hyvillä ehdokkailla meillä on potentiaalia kasvaa merkittävästi eduskunnassa.
Itse kärsin kovasta vaaliflunssasta ja viestien mukaan sama tauti on iskenyt moniin muihinkin. Nyt on syytä levätä muutama viikko ja kerätä voimia. Sitten pitää alkaa suuntautuminen kohti eduskuntavaaleja.
Jokaisessa piirijärjestössä on syytä tehdä analyysi, missä onnistuimme ja mitä voisimme tehdä vielä paremmin. Seuraava askel on kiertää näkyvästi kesätapahtumissa ja jatkaa keskusteluja ihmisten kanssa. Syksyllä aloitamme jo kovan vaalityön kevättä kohti.
Yhtään ääntä eduskuntavaaleihin ei ole vielä voitettu. Äänestäjien luottamus pitää lunastaa jokaisissa vaaleissa uudestaan. Ja sen me myös teemme.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton puheenjohtaja.