Työpaikka ei ole enää itsestäänselvyys, jos se sitä on koskaan ollutkaan. Toiset etsivät kuumeisesti työpaikkaa ja monet taas tekevät töitä useassa eri työpaikassa turvatakseen toimeentulonsa. Yhä useampi työ myös tapahtuu ympäri vuorokauden. Siksi on syytä olla huolissaan vuoro- ja pyhälisistä, ja siitä mitä niille tulee jatkossa tapahtumaan. Lisät ovat korvausta poikkeavista työajoista, ja lain mukaan niistä on maksettava korotettu palkka.
Ilta- ja pyhäaika on perheen yhteistä aikaa, ja lisillä korvataan tämä henkilökohtainen menetys. Jo nyt joillain työpaikoilla on alettu laskemaan nämä lisät ikään kuin palkan sisään, jolloin lisiä vuorotyöstä ei siis tule. Se, onko palkan suuruus sitten sellainen, joka se lisien kanssa olisi, ja jakautuvatko pyhätyöt tasaisesti kaikille työntekijöille, on kyseenalainen seikka.
On syytä olla huolissaan vuoro- ja pyhälisistä.
Työttömyysprosentti oli koko maassa maaliskuussa 9,5 prosenttia ja se on kasvanut viime vuodesta. Hallitusohjelmassa todetaan, että hallituksen tavoitteena on työllisyysasteen nosto 72 prosenttiin ja työttömyyden alentaminen viiteen prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä. Suomessa on kuitenkin 100 000 ihmistä enemmän työttömänä, kuin mikä on hallituksen tavoite, ja vaalikauden loppu häämöttää jo.
Nuorisotakuu ei ole purrut toivotunlaisesti, vaan nuorten työttömyys on edelleen pahentunut. Kaiken kaikkiaan nuorten 15–24-vuotiaiden työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli viime joulukuussa 16,6 prosenttia, mikä oli 0,2 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.
Viime syksynä julkaistiin Uudenmaan ELY-keskuksen tekemä tutkimus, joka antoi kuvan nuorten vaikeutuneesta työllisyystilanteesta. Nuorisotyöttömyyden kasvu kohdentui erityisesti ilman ammattia oleviin nuoriin sekä teollisuuden ja palveluiden ammattiryhmiin. Tutkimuksen mukaan nuoret kokivat työnhaussa haasteena työnantajien korkeat työkokemusvaatimukset. Lähinnä nuoret olivatkin kohdistaneet hakemuksensa sellaisiin paikkoihin, joista heillä oli jo aikaisempaa työkokemusta. Työpaikkaa tutulta alalta oli helpompi hakea, koska työnantajalle pystyttiin esittämään näyttöjä aikaisemmasta työkokemuksesta. Tutkimuksessa kuitenkin myös ilmeni, että työn merkitys on nuorille hyvin suuri. Nuoret kokevat työn tärkeäksi osaksi elämää, joka antaa sisältöä arkeen ja rytmittää sitä.
Talouden kääntymistä kasvuun on ennustettu jo pitkän aikaa. Vaikka positiivista kehitystä on nähty Euroopassa, on sitä vielä saatu odottaa Suomeen tulevaksi. Nyt taas arvioidaan, että talouskasvu käynnistyisi viennin vetämänä jo tämän vuoden aikana, ja sitä me todella tarvitsemme. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työllisyys kuitenkin heikkenee vielä, vaikka talous elpyisikin.
Kesällä käydään minihallitusneuvottelut päähallituspuolueiden puheenjohtajavaihdosten vuoksi. Hallitusneuvotteluista on syytä odottaa sellaisia ratkaisuja ja toimia, joiden avulla saamme työllisyyden ja talouden taas kunnolla käyntiin.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja.