Auringosta saa energiaa jokainen meistä. Täytyy ihmetellä, ettei sitä ole hyödynnetty nykyistä enempää maissa, joissa aurinko paistaa läpi vuoden. Esimerkiksi Espanjassa on vasta vuoden 2008 energiaohjelmalla alettu vaatia uusiin ja korjattaviin rakennuksiin aurinkokennoja veden lämmitykseen. Tekniikkahan on ollut jo kauan olemassa, kyse onkin sen tehokkaasta käytöstä.
Espanjassa tarvitaan paljon energiaa ilmastointiin. On kummallista, että maa ei ole jo ajat sitten kehittänyt uutta teollisuutta tälle alalle. Sillä olisi ollut valtavat vientimarkkinat. Sen sijaan vuosikymmenet on rakennettu dieselvoimaloita kalliista ja hupenevista fossiilisista polttoaineista sähkön tuottamiseen.
Tasan vuosi sitten pidimme Paltamossa uusiutuvien energiamuotojen seminaarin, jonka pääpuhuja oli Aalto-yliopiston professori Peter Lund. Hänen analyysinsä energiapolitiikasta oli loistava. Erityisesti jäi mieleen hänen lauseensa, että jos Etelä-Euroopan talouskriisin runtelemissa maissa päästäisiin energiatehokkuudessa samalle tasolle kuin Suomi on nyt, niiden talouskriisit ratkaistaisiin sillä. Lundin havainto kuvaa, miten tärkeä rooli sekä energian tuotannolla että sen kulutuksella on kansantalouksiin.
Kansalaisten kurjistamispolitiikalle on siis vaihtoehtoja talouskriiseissä, jos niitä halutaan ottaa käyttöön. Mutta sopiiko se EU:n ja EMU-maiden talouseksperttien pirtaan? Tästä toivoisin puhuttavan EU-vaalien keskusteluissa.
Talouskriisi herätti kuitenkin Espanjan päättäjät, mutta liian myöhään. Maalle laadittiin vuonna 2008 energiansäästöohjelma. Lisäksi uusiutuvia energiamuotoja päätettiin tukea voimakkaasti. Öljyn kulutusta oli tarkoitus vähentää 10 prosenttia vuoteen 2011 mennessä.
Tuulivoima saikin tuulta purjeisiin ja Talouselämä-lehden (17.1.2014) mukaan tuulivoima on noussut suurimmaksi energialähteeksi Espanjassa. Sen osuus oli viime vuonna jo 20,9 prosenttia, ydinvoiman osuus oli 20,8 prosenttia (sama kuin v. 2008).
Lehden nettiversiossa ei mainittu, kuinka rajusti kalliiden fossiilisten osuus oli pudonnut, sillä vuonna 2008 se oli 60 prosenttia. Viime vuonna kuitenkin uusiutuvien (42,4 prosenttia) ja ydinvoiman osuus yhteensä oli 63,2 prosenttia.
Kuulin tutuilta, että aurinkoenergian lisäämistä yksityistalouksissa jarruttaa asetettu aurinkoenergiavero ja sen valvonta on ratkaistu espanjalaisittain palkkaamalla aurinkoveropoliiseja. Totta vai vitsi, en tiedä.
Täällä Espanjassa piipahtaessa näyttää siltä, että aurinkoenergialla ladatut suomalaiseläkeläiset ovat kovin tyytyväisen näköisiä. Valtaosa heistä palaa kuitenkin muuttolintujen tavoin Suomen kesään.
Kirjoittaja on Oulun kaupunginvaltuutettu