Festivaalissa mukana:
lves-Teatteri (Helsinki)
Joensuun Ylioppilasteatteri
Jyväskylän Ylioppilasteatteri
Kellariteatteri (Helsinki)
Kuopion Ylioppilasteatteri
Lapin Ylioppilasteatteri
Lappeenrannan ylioppilasteatteri Act I
Oulun Ylioppilasteatteri
Porin ylioppilasteatteri
Tampereen Ylioppilasteatteri
Turun Ylioppilasteatteri
Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi
Ylioppilasteatteri (Helsinki)
Virolaiset vierailevat teatterit:
Tartu Üliõpilasteatri TÜT
T-teater, Tallinna
Kymmenen vuoden tauon jälkeen Jyväskylässä järjestettävään festivaaliin osallistuu 13 suomalaista ylioppilasteatteria omalla produktiollaan. Lisäksi viikonlopun ohjelmassa on yksi teattereiden uudenlainen yhteistuotos ja kaksi virolaista vierailuesitystä.
Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry:n jyväskyläläinen puheenjohtaja Kaisa Nissi myöntää, että opiskelijoiden patistelu yhä nopeampaan valmistumiseen heijastuu jo huonolla tavalla ylioppilasteattereiden toimintaan.
– Teatteri Silmänkääntäjän ongelmat olivat yksi konkreettinen esimerkki, mutta yleisemmin tehokkuuden vaatimus ja kiristyneet odotukset näkyvät monessa: stressi ja suoritusvaatimukset luovat kiirettä, joka näkyy sekä ajankäytössä että vielä selkeämmin henkisessä vireydessä.
Luovuus tuhoutuu kiireessä
Harrastaminen tuntuu Nissin mukaan muuttuneen paikoin muuttuneen yhdeksi suorittamisen muodoksi, josta halutaan nopeasti jotain hyötyä.
– Yhdessäoloon ja kivaan tekemiseen ei sellaisenaan ole aikaa eikä rahaa. Asioille omistautuminen ja paneutuminen kärsivät. Pahinta on se, että luovuus ja henkinen hyvinvointi tuhoutuvat kiireessä, stressissä ja pakon edessä.
Nissin mukaan kyse ei ole pelkästään opiskelijoista ja teatterista vaan laajemmasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä.
– Syvemmät prosessit ja asioiden ymmärtäminen voivat jäädä tapahtumatta ja työn tarkkuus kärsiä, myös teatterissa, jos asiat joudutaan tekemään nopeasti huitaisemalla.
Kokeilevaa ja kunnianhimoista
Vaikeuksista huolimatta teatterinharrastajia kuitenkin riittää myös yliopisto-opiskelijoissa. Ylioppilasteatterien yhteisinä piirteinä Nissi pitää ennakkoluulottomuutta, opiskelijavaltaisuutta, kunnianhimoa tekemisessä sekä kokeilevaa ja rajoja rikkovaa otetta.
– Toki samanlaiset piirteet voivat koskea monia muitakin harrastajateattereita ja pitäisi koskea kaikkea taidetta, mutta yyteet ovat ehkä leimallisesti hyvin eteenpäinpyrkiviä.
Monet hakeutuvat Nissin mukaan ylioppilasteattereista teatterialalle ja kokeilevat YT-aikana, mitä teatterissa voi tehdä, miten teatterilla ottaa kantaa ja etsivät omaa teatterintekemisen suuntaansa.
– Kyseessä ei aina ole vain harrastus vaan jonkinlainen teatterillisen paikan etsintä ennen täyttä ammattimaistumista ja ”laitostumista”. Tämä koskee sekä ohjelmistoa että tekemistä. Voidaan ottaa hyvinkin vahvasti kantaa tai tehdä taidehiippailua lavalla, mutta yhtä lailla esittää perinteisiä klassikoita, jos siltä tuntuu.
Kerralla kattaus kaikesta
Ylioppilasteatterifestivaalin ideana on Nissin mukaan se, että teatterit tuovat esityksensä yhteen toisten nähtäväksi ja kerralla nähdään kattaus kaikista ylioppilasteattereista. Sittemmin vuosien mittaan festivaali on kasvanut ja mukaan tullut ulkopuolisten teatteriryhmien off-ohjelmistoa ja myös kansainvälisiä vieraita.
Kun Turun ruotsinkielinen STÅ joutui perumaan osallistumisensa, Jyväskylässä on viikonlopulla mukana omalla esityksellään 13 maan ylioppilasteatteria ja kaksi virolaista vierailijaa.
Ohjelmistossa on myös kaikkien ylioppilasteattereiden poikkeuksellinen yhteisöllisyyshanke. Yhteisproduktio Irrallaan on koostettu jokaisen jäsenteatterin valmistamista kohtauksista, jotka yhdistettiin yhteen vasta päivää ennen Jyväskylän ensi-iltaa.
Irrallaan -näytelmän käsikirjoituksen ovat kirjoittaneet Erik Forss (Teatteri Silmänkääntäjä), Aino Hyyryläinen (Vaasan Ylioppilasteatteri Ramppi), Heidi Häkkinen (Lappeenrannan Ylioppilasteatteri ACT1), Anna-Kaisa Kettunen (Oulun Ylioppilasteatteri) ja Terhi Romo (Teatteri Silmänkääntäjä) yhteisöllisen käsikirjoitustyökalu NOODIN avulla verkossa. Esityksen dramaturgiasta vastaa hankkeen koordinaattori Disa Kamula.
Viikonlopun aikana teatteriesityksiä eri puolilla Jyväskylää. Tarkka ohjelma netissä: www.syty.fi/festivaali
Festivaalissa mukana:
lves-Teatteri (Helsinki)
Joensuun Ylioppilasteatteri
Jyväskylän Ylioppilasteatteri
Kellariteatteri (Helsinki)
Kuopion Ylioppilasteatteri
Lapin Ylioppilasteatteri
Lappeenrannan ylioppilasteatteri Act I
Oulun Ylioppilasteatteri
Porin ylioppilasteatteri
Tampereen Ylioppilasteatteri
Turun Ylioppilasteatteri
Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi
Ylioppilasteatteri (Helsinki)
Virolaiset vierailevat teatterit:
Tartu Üliõpilasteatri TÜT
T-teater, Tallinna