– Olipa ministeriratkaisu mikä tahansa, niin toivon, että Paavo Arhinmäen (vas.) aikana toteutettu linja jatkuisi.
Uotilan nostaa ensimmäiseksi esimerkiksi ministeriön avustuspolitiikan, jonka myötä seuratuki vuosittain nousi.
– Tiedän, että hän joutui monien hampaisiin ja moni himoitsee niitä rahoja. Mutta urheilun perustelu on tässä isossa kuvassa eli kansanterveydessä. Liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia on madallettava koko elämänkaaren ajan. Uuden liikuntalainkin valmistelussa tätä linjaa olisi jatkettava.
Tämä asia tulisi huomioida myös Euroopan Unionin tasolla.
– Kun EU:n piirissä puhutaan sosiaali- tai terveyspolitiikasta, niin samalla pitäisi nostaa esille liikunnan merkitys nimenomaan ehkäisevänä terveys- ja sosiaalipoliittisena kysymyksenä. Kun kansan liikuntaa edistetään, siinä Euroopankin mittakaavassa säästetään sosiaali- ja terveyspuolen menoja. Se olisi myös eurooppalaisen hyvinvoinnin tulevaisuuden kannalta tärkeää.
Hän tähdentää, että huippu-urheilua tarvitaan innoittajana ja esimerkin antajana. Tärkeintä on kuitenkin saada ihmiset liikkumaan.
– Minusta se vanha TUL:n slogan ”Korkealle kansan kunto” on edelleen ajankohtainen.
Olympiastadion pelastetaan
Toinen tärkeä asia, jonka Uotila haluaa nostaa Arhinmäen ministerikaudelta esiin on Helsingin Olympiastadionin pelastaminen. Hän muistuttaa, että kansainvälisten vertailujen mukaan stadion on arvioitu maailman arvokkaimmaksi urheilupyhätöksi sekä urheilun historian että arkkitehtuurin kannalta. Se on rankattu muun muassa ohi vanhan Wembleyn, ohi legendaarisen Madison Square Gardenin ja Holmenkollenin.
– On erittäin hienoa, että Paavo on ollut aktiivinen stadionin pelastamishankkeessa. Ensin tehtiin saneerauksesta periaatepäätös ja nyt viimeksi kehysriihessä hänen ansiostaan saatiin rahoituspäätös.
Erityisesti Uotila pitää sitä, että rahoituspäätös tehtiin niin, ettei sitä oteta pois muualta liikunnasta tai Veikkausvoittorahoista. Olympiastadionin saneerausrahat 80 miljoonaa euroa tulee kasvupaketista, koska noin ison summan ottaminen kulttuuri- tai urheilumäärärahoista olisi ollut melkoinen riski muualle.
Palloliiton edustajana stadionsäätiön hallituksessa istuva Uotila sanoo saneeraussuunnittelun nyt etenevän. Ensi vuonna tulee urakkakilpailu ja rakentaminen alkaa vuoden 2015–2016 vaihteessa. Urakan pitäisi valmistua vuonna 2018.
– Sitten saadaan komea stadion sekä yleisurheilun, jalkapallon ja muiden kisa- ja kulttuuritapahtumien käyttöön, iloitsee Uotila.