Ammattiliitto JHL on tyytyväinen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen perusmalliin.
– Se perustuu riittävän isoihin palvelujen järjestäjiin ja väestöpohjaan. Tärkeintähän on turvata kansalaisille luotettavat ja laadukkaat palvelut tasa-arvoisesti koko maassa, sanoo JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Yksi avoimista kysymyksistä hänen mukaansa on henkilöstön asema. Todennäköisesti monen työntekijän työnantaja tulee vaihtumaan.
– Siirtyjien työsuhdeturvasta on ehdottomasti huolehdittava. Ihmistä ei saa kohdella eriarvoisesti sen perusteella, koskeeko hänen työpaikkaansa kunta- vai sote-rakennelaki. Samoista palveluistahan siinä on kysymys.
Kuntaliitoksiin nyt liittyvä viiden vuoden irtisanomissuoja pitää siis kirjata myös sote-lakiin, Eloranta vaatii. Myös uudenlainen yt-menettely on tarpeen, koska erityisvastuualue saa ohjata palvelujen tuottajia eli kuntia. Kunta- tai työpaikkatason yt-menettely ei siis enää riitä.
Eloranta muistuttaa, että uudistuksesta sopineet poliitikot ovat puhuneet henkilöstön joustavammasta käytöstä. Silloin nousevat esiin muun muassa palkkojen harmonisointi ja työssäkäyntialueiden laajeneminen.
Elorannan mukaan työnjako uudistuksessa on selvä: erva järjestää, kunnat tuottavat. Uudistus voikin parhaimmillaan vahvistaa kunnan roolia palvelujen tuottajana.
– Tämä uudistuksen perustarkoitus eli julkisen palvelutuotannon turvaaminen on pidettävä päiväselvänä jatkovalmistelussa. Vain vahva julkinen tuotanto pitää vallan ja ohjauksen julkisissa käsissä. Yksityisten pääomasijoittajien voitontavoittelu ja markkinoiden saalistus on estettävä.