Varhaiskasvatuslakia pohtinut työryhmä esittää henkilöstön ja lasten välisten suhdelukujen säilymistä ennallaan. Lapsiryhmässä saisi jatkossa olla yhtä aikaa läsnä enintään kolmea hoito-, kasvatus- ja opetustehtävissä olevaa henkilöä vastaava lapsimäärä.
3-5 -vuotiaiden lasten osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen kuitenkin sovellettaisiin nykyistä pienempää henkilöstön ja lasten suhdelukua (1:7).Työryhmä esittää, että lakiin kirjataan säännös, että yhdessä ryhmässä saisi olla yhtä aikaa läsnä enintään kolme hoito-, kasvatus- ja opetustehtävissä olevaa henkilöä vastaava lapsimäärä. Esimerkiksi alle 3-vuotiaiden lasten ryhmässä voisi olla yhtä aikaa enintään 12 lasta, ja yli 3-vuotiaiden ryhmässä 21 lasta.
Lisäksi perhepäivähoitoryhmä voisi muodostua jatkossa enintään kahta perhepäivähoitajaa vastaavasta määrästä lapsia.
Työryhmä esittää myös nykyisen subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämistä ennallaan.
Työryhmä jätti esityksensä opetusministeri Krista Kiurulle (sd.) perjantaina.
Varhaiskasvatuslain päivitystä on odotettu vuosia.
Henkilöstö ennallaan
Myös nykyinen henkilöstön rakenne eli lastentarhanopettajien, sosionomien ja lastenhoitajien keskinäinen määrä säilyisi ennallaan.
Työryhmä esittää selkeytyksiä varhaiskasvatuksen henkilöstön ammattinimikkeisiin. Ammattinimikkeinä olisivat jatkossa muun muassa varhaiskasvatuksen opettaja, varhaiskasvatuksen sosionomi ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja ja varhaiskasvatuksen johtotehtävät.
Työryhmä esittää muutoksia lastenhoitajien, perhepäivähoitajien ja avustajien kelpoisuusvaatimuksiin. Lastenhoitajan kelpoisuusvaatimuksena olisi jatkossa vähintään sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, johon sisältyisi tai jota on täydennetty lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelman opinnoilla taikka lapsi- ja perhetyön perustutkinto.
Perhepäivähoitajalta edellytettäisiin jatkossa vähintään perhepäivähoitajan ammattitutkintoa tai muuta soveltuvaa tutkintoa, johon sisältyy tai jota on täydennetty riittävän laajoilla lasten hoidon, kasvatuksen ja opetuksen opinnoilla.
Avustajan tehtäviin olisi kelpoisuusvaatimuksena lasten hoitoon, kasvatukseen tai opetukseen soveltuva ammatillinen tutkinto tai muu soveltuva tutkinto.
Ei kelpaa tällaisenaan
Ministeri Krista Kiuru arvioi, että monet lakityöryhmän käsittelyssä olleista asiakokonaisuuksista ja vaikutusten arvioinneista edellyttävät vielä jatkotoimenpiteitä.
– Työryhmän esitykset lähtevät seuraavaksi lausuntokierrokselle. Lausuntojen ja hallituksen kehysriihessä tekemien päätösten jälkeen tehdään päätökset jatkovalmistelusta ja aikataulusta. Myös hallituksen rakennepoliittinen ohjelma asettaa tiettyjä reunaehtoja lopulliselle esitykselle, hän sanoi.
Työryhmä toteaa, että sen työhön on keskeisesti vaikuttanut hallituksen 29.8.2013 antama rakennepoliittinen ohjelma ja ohjelmaa koskevat 29.11.2013 julkistetut toimenpidepäätökset. Näillä ohjelmilla ja päätöksillä maan hallitus yrittää säästää.
Työryhmän esityksiin liittyy useita eriäviä mielipiteitä.
Nykyinen päivähoitolaki ja -asetus ovat vuodelta 1973.