Potilaan kantasoluista syntyy mittatilaustyönä uusia elimiä
Tampereen yliopiston mukaan Tampereelle on syntymässä ihmisten varaosateollisuuden keskittymä. Uuden alan ytimessä on regeneratiivinen lääketiede, joka tarjoaa radikaalilla tavalla uudenlaisia mahdollisuuksia sairaalahoitojen uudistamiseen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien synnyttämiseen.
Professori Markku Sotaraudan johtaman uuden tutkimusprojektin tavoitteena on tunnistaa yhtäältä ihmisen varaosateollisuuden syntyä tukevat ja toisaalta sitä haittaavat tekijät Suomen innovaatiojärjestelmässä.
Uusi yläleuka omista soluista
Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhdessä kehittämän teknologian avulla on mittatilauksena kasvatettu usealle potilaalle tämän omista kantasoluista varaosa korvaamaan onnettomuuden tai kasvaimen vaurioittama osa. Potilaan omat rasvasolut on kyetty ohjaamaan luusoluiksi ja niistä on pystytty kasvattamaan potilaalle vaikkapa uusi yläleuka.
– Useista onnistuneista hoidoista huolimatta alan kehitys on hyvin herkässä vaiheessa, sanoo Tampereella kahden yliopiston yhteistä tutkimuskeskus BioMediTechia johtava Hannu Hanhijärvi.
– Lähivuosina on mahdollista ottaa merkittäviä askeleita eteenpäin tai hukata suomalaisen tieteellisen tutkimuksen tuottama uusi potentiaali tehottomaan hyödyntämiseen, sanoo Hanhijärvi.
Käytetty vain yksittäisissä hoidoissa
Toistaiseksi uutta teknologiaa on hyödynnetty vain yksittäisissä hoidoissa eikä regeneratiivinen lääketiede ole vakiintunut osaksi normaalia sairaalatoimintaa eikä myöskään uusia yrityksiä ole syntynyt oletetusti.
Professori Markku Sotaraudan johtama tutkimusryhmä on aloittanut tutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää, kuinka vahvaan tieteelliseen tutkimukseen perustuva osaaminen voisi kääntyä laajemmin ihmisten terveyttä ja yhteiskuntaa hyödyttäväksi.
– Monta estettä on ylitettävä ennen kuin voimme puhua ihmisen varaosateollisuudesta. Tavoitteemme on saada selville, miltä osin Suomen innovaatiojärjestelmä ei tue regeneratiivisen lääketieteen juurtumista Suomeen. Jokin ei toimi, se on selvä, sanoo professori Sotarauta.
Näyttää science fictionilta
Uuden tutkimusprojektin tavoitteena on tunnistaa yhtäältä ihmisen varaosateollisuuden syntyä tukevat ja toisaalta sitä haittaavat tekijät.
– Regenerativiinen lääketiede näyttää maallikosta science fictionilta – tekevät aika huikeita juttuja, sanoo professori Sotarauta.
– Me keskitymme alaa tukevan innovaatiojärjestelmän setvimiseen ja BioMediTech auttaa meitä ymmärtämään, mistä tässä kaikessa on kyse, hän jatkaa.
Tutkimuksen tuloksista raportoidaan vuoden 2016 alkupuolella.