Ammattiyhdistysliikkeelle tulee antaa joukkokanneoikeus työsuhteisiin liittyvissä asioissa, vaatii ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen.
– Kanneoikeus on yksi merkittävä keino korjata epäkohtia ja parantaa sukupuolten tasa-arvoa. Kanneoikeudella voitaisiin päästä käsiksi naisvaltaisten alojen epäkohtiin, kuten alipalkkaukseen, nollasopimuksiin, perusteettomiin määräaikais- ja osa-aikatöihin sekä huonoihin työoloihin.
Monessa maassa ammattiyhdistyksillä on jo joukkokanneoikeus. JHL ja muu ay-liike ajoivat sitä Kataisen hallituksen ohjelmaan, mutta vailla menestystä. Kanneoikeus on Suomessa käytössä kuluttaja-asioissa ja elinkeinonharjoittajilla.
Häpeäksi Suomelle
Asara-Laaksosen mukaan on Suomelle häpeäksi, ettei työelämän vääryyksiin voi puuttua kanneoikeudella.
– Ay-liikkeen kanneoikeus kuuluu nykyaikaiseen, työntekijöitä arvostavaan työelämään.
Ay-liike haluaakin, että kanneoikeudesta sovitaan koko EU:n tasolla. Vaatimuksen menestys riippuu paljolti siitä, millainen toukokuussa valittavasta europarlamentista tulee.
Parlamentin valta on kasvanut, ja sen päätökset todella muuttavat suomalaista työelämää.
– Sinne tarvitaan edustajia, jotka välittävät tasa-arvosta, työntekijöiden oikeuksista ja hyvästä työelämästä ja joille myös julkiset palvelut ja julkisen alan työpaikat ovat tärkeitä.
Leikkausten tilalle positiivista kierrettä
Valtio leikkaa kunnilta rahaa. Kunnat karsivat ja ulkoistavat palveluja sekä lomauttavat ja irtisanovat työntekijöitään. Asara-Laaksonen toteaa leikkauksilla olevan suuri vaikutus naisten asemaan. Kuntapalvelujen määrä ja valikoima vaikuttaa suoraan naisten työllisyyteen ja toisaalta mahdollisuuteen käydä töissä läpi työmarkkinoiden.
– Lomautukset ja irtisanomiset tarkoittavat myös tulojen pudotusta, kunta-alalla nimenomaan naisten tulojen vähenemistä. Kunta-alan työntekijöistä noin 80 prosenttia on naisia. Tilastokeskuksen mukaan kunta-alalla naisten keskiansio oli vuoden 2012 lopulla 2 803 e/kk ja miesten 3 417 e/kk.
Pieni palkka tietää pientä työttömyyskorvausta ja pientä eläkettä, jolloin tuloerot uhkaavat kasvaa entisestään.
– Tällaista kehitystä ei pidä irtisanomisilla ja lomautuksilla vauhdittaa. Päinvastoin, kehitys pitää kääntää.
Asara-Laaksonen puhui naistenpäivän tilaisuudessa Hämeenlinnassa lauantaina.