Eduskunnassa käsiteltiin torstaina tasa-arvoista avioliittolakia jo toistamiseen tällä vaalikaudella, nyt lähes 170 000 kansalaisen aloitteesta. Tahdon2013 -kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta on ylivoimaisesti eniten nimiä kerännyt aloite.
Ensimmäisen kerran käsittelimme asiaa, kun joukko kansanedustajia laati lakialoitteen tasa-arvoisen avioliiton ja adoptio-oikeuden puolesta. Lakialoitteeseen ei saatu sataa nimeä ja näin ollen valiokunnan ei eduskunnan sääntöjen mukaan edes tarvinnut käsitellä aloitetta. Käsittelyyn ottamista kuitenkin esitettiin, mutta se kaatui lakivaliokunnassa äänin 8–9, eikä valiokunta kuullut asiasta ainoatakaan asiantuntijaa.
Tämä kansalaisaloite tulee mielestäni ehdottomasti saattaa valiokuntakäsittelyyn ja siitä tulee valiokunnassa käydä laaja asiantuntijakuuleminen ja mielellään avoin sellainen, aivan kuten turkistarhausaloitteen yhteydessä tehtiin. Kun käsittely on julkinen, on ihan kaikilla mahdollisuus seurata, kuinka asiaa käsitellään, mitä asiantuntija lausuvat ja kuinka asia etenee eduskunnassa.
Syrjimme ihmisiä sukupuolisen suuntauksen takia.
Tahdon2013 -kampanja on kerännyt paljon aktiivisia ihmisiä, jotka haluavat taistella ihmisoikeuksien puolesta. Sillä ihmisoikeuksista on kysymys, kun puhutaan siitä, voivatko kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä solmia avioliiton tai adoptoida lapsen. Ihmisten on oltava lain edessä yhdenvertaisia riippumatta seksuaalisesta suuntautumisestaan, eikä valtiollinen avioliittoinstituutio saa syrjiä samaa sukupuolta olevia henkilöitä.
Minä en halua yhdistää keskustelua avioliittolaista mihinkään kirkkoon tai seurakuntaan. Ne tehkööt oman päätöksensä siitä, voivatko samaa sukupuolta oleva pariskunta avioitua alttarilla, vai ei.
Adoptiokeskustelussa tärkeintä on lapsen etu. Lapsen kannalta tärkeintä on se, että koti on turvallinen ja vanhemmat ovat rakastavia, että lapsesta pidetään huolta ja häntä arvostetaan juuri sellaisena, kuin hän on. Adoptiolainsäädäntö on jo itsessään tiukka ja uskon täysin, että adoptioneuvonnan kautta pyritään aina löytämään lapselle rakastavat vanhemmat, sukupuolesta riippumatta.
Nykytilanne eli se, että syrjimme ihmisiä sukupuolisen suuntauksen takia, oli kysymys sitten avioliiton solmimisesta tai lapsen adoptoimisesta, on ihmisoikeusloukkaus, joka rikkoo yhdenvertaisuuslakia, perustuslakia, työsopimuslakia ja rikoslakia. Tämä yksistään on jo painava peruste sille, että tasa-arvoinen avioliittolaki pitää hyväksyä.
Sanotaan, että eduskunta on läpileikkaus kansasta. Jos tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia, olisi loogista, että enemmistö kansanedustajistakin tekisi niin. Kevät näyttääkin nyt, kuinka konservatiivinen eduskunta meillä on ja vastaako kansanedustajien mielipide kansalaisten mielipidettä.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja.