Koko kuntakonsernin taloudenpito näkyviin
Ideana on, että kuntalaiset valitsisivat pormestarin ja kunnanhallituksen puheenjohtajasta tulisi kokoaikainen kunnan palkollinen.
Lisäksi kunnanosavaltuustoille tulisi oma budjetti ja selvärajaiset tehtävät.
Uuden kuntalain on määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta. Laissa määritellään, kuinka kunnan tulee järjestää hallintonsa, päätöksenteko sekä talouden suunnittelu ja seuranta. Lakiesitys on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn kevään aikana.
– Moni kohta lisää kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia, mutta pormestarin valinta suoralla kansanvaalilla ei vaikuta suomalaiselta ratkaisulta, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.
Hän huomauttaa, että JHL:lla ei ole kantaa pormestarimalliin tai -vaaliin. Elorannan henkilökohtainen mielipide on, että nykyinen malli eli virkamieskunnanjohtajat ja poliittisesti valitut päättäjät on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.
– Merkityksellisempää demokratialle olisi, että kuntalaiset voisivat esimerkiksi vaikuttaa suoremmin kunnan budjettiin. Kunnanosavaltuustot ovat hyvä vaihtoehto.
Myös Kuntaliitossa kunnanosavaltuustoja pidetään hyvänä mallina. Niiden avulla olisi voitu ratkaista muutama kuntaliitoskiista.
Hallitus-oppositio -malli oudoksuttaa
Kunnalliseen päätöksentekoon on kaivattu linjakkuutta. Yhtenä keinona on mainittu hallitus-oppositio -asetelman tuominen myös kunnanvaltuustoihin.
Kunnanhallitukseen valitut puolueet muodostaisivat ”hallituksen” ja muut olisivat oppositiossa. Tämä on jo käytäntönä joissakin suurissa kaupungeissa.
Eloranta ei usko mallin jäntevöittävän kunnallista päätöksentekoa.
– Kuulostaa äkkiseltään aika keinotekoiselta. Kun kuntakoko kasvaa liitosten myötä, muitakin kuin poliittisia jakolinjoja on runsaasti.
Hän muistuttaa, että Suomessa haetaan mieluummin konsensusta, kuin kehitetään blokkeja.
– Malli sopii varmaan maihin, joissa on muutenkin enemmän blokkipolitiikkaa.
Kunnan yhtiöiden talous näkyviin
Nyt kuntien tilinpäätöksissä näkyvät vain kunnan menot ja tulot. Kunnan yhtiöiden, mm. voimalaitosten, talous kulkee eri reittejä.
Uudistuksen myötä koko kuntakonsernin talous tulee paremmin julkiseen seurantaan. Nykyisin kunta on voinut halutessaan siirtää lainaeriä ja omaisuuseriä yhtiöihinsä. ”Vilunkipelille” halutaan loppu.
Kuntaliiton on määrä antaa konsernisuositukset jo syksyn aikana.
JHL:n Eloranta pitää hyvänä, että valtuutetut ja ammattiliittojen luottamushenkilöt pääsevät paremmin perille kunnan kokonaistaloudesta.
– Saadaan koko konserni näkyviin, erityisesti varat ja velat. Jossakin voi olla merkittäviä vastuita, jotka voivat laueta vähän yllättäenkin. Siinä mielessä tämä on askel oikeaan suuntaan, Eloranta sanoo.