Pekka Lehdon ohjaama elokuva Kalervo Palsa ja kuriton käsi saa vihdoin syksyllä 2014 teatteriensi-iltansa, elokuvan tuottaja Pauli Pentti lupaa.
– Elokuva on todella hengissä ja se tulee ihan varmasti nyt syyskuussa ulos. Se aloittaa luultavasti kahdellakymmenellä screenillä.
Kalervo Palsa ja kuriton käsi on oiva esimerkki vaikeuksissa olevasta suomalaisesta taide-elokuvasta. Kuuluisasta lappilaisesta taitelijasta Kalervo Palsasta (1947–1987) kertova fiktiivinen elokuva valmistui vuonna 2012, mutta sitä ei ole saatu vieläkään levitykseen.
Kalervo Palsa on Timo K. Mukan hengenheimolainen.
Palsa-elokuva on nähty Sodankylän elokuvajuhlilla ja muutamissa kutsuvierasluonteisissa näytöksissä Helsingissä, mutta varsinaista teatteriensi-iltaa on lykätty moneen kertaan. Loppuvuoden 2013 ensi-ilta lykättiin helmikuulle 2014 – ja nyt sitä on siirretty ensi syksyyn.
Pentti on juuri saanut neuvoteltua uuden pienehkön levittäjän kanssa sopimuksen valmiiksi. Edellinen sopimusyritys toisen pienlevittäjän kanssa raukesi tammikuun lopussa.
Palsa vastatuulessa
Palsa-elokuvan vaikeudet alkoivat lähes kymmenen vuotta sitten. Lehto kuvasi sen jo talvella 2005–2006, mutta sen loppuun saattaminen tyssäsi kuvauksien jälkeen rahapulaan.
Pentti tarttui oman First Floor -tuotantoyhtiönsä voimin vuoden 2012 lopulla elokuvaan ja saattoi leikkauksen ja muun tuotannon loppuun.
Taidemaalari Palsa yhdisteli vimmaisissa töissään kuoleman ja seksuaalisuuden teemoja. Siinä mielessä hän oli toisen lappilaisen taiteilijan, kirjailija Timo K. Mukan hengenheimolainen. Palsan maalaukset ovat hyvin puhuttelevia. Seksuaalisuuden ja kuoleman teemoja varioivat, osin julkeatkin Palsan työt ovat hätähuutomaisia julistuksia.
Pentti pitää Palsa-elokuvaa suuren taitelijan kärsimysnäytelmänä.
– Kun palaute on ollut pirun hyvää, on ollut pakko ruveta miettimään, miksi niin monet arthouse-elokuvat ajavat kiville. Tämäkin esitettiin Sodankylän elokuvajuhlilla viisi kertaa täysille katsomoille. Toivottavasti se ei ollut sen koko yleisö.
Kritiikkiäkin on tullut – myös ammattilevittäjien taholta:
– Yksi paljastava kommentti oli, että jotkut ottavat elokuvan sovinistisena, etteivät osaa lukea taiteen kautta sitä päähenkilöä. Eivät osaa lukea sitä itsetuhokertomuksena, vaan näkevät sen jopa ärsyttävänä pornoiluna.
Ei kelvannut suurille
Pentti levittelee käsiään, kun häneltä tiukkaa ongelmien perimmäistä syytä. Painavaksi syyksi löytyy oikeanlaisen kyvykkään levittäjän saaminen.
– Tarjosin tätä elokuvaa kaikille suurille monta kertaa.
Hieman turhautuneena hän kertoo joidenkin levittäjien välinpitämättömästä ja torjuvasta asenteesta:
– Hävytöntä se kohtelu oli suoraan sanoen. Ei, ei tule menemään. En mä viitsi sitä katsoa. Tämmöisiä kommentteja tuli.
Pentin mielestä kaikille kotimaisille elokuville ei pitäisi asettaa huimia yli 150 000 katsojan tavoitteita. Hän moittii keskittynyttä suurta elokuvateatteribisnestä liian varmojen voittojen tavoittelusta.
– Ei kaikki elokuvateollisuus voi tuottaa voittoa. Aina jotkut isot menestyjät kannattelevat niitä pieniä elokuvia. Semmoinen kulttuuri, jossa isot polkevat pieniä, on ennemmin tai myöhemmin tiensä päässä. Sen on historia näyttänyt tuhanteen kertaan. On sitten valtioista kysymys tai taiteesta.
Taide-elokuvan sudenkuopat
Taide-elokuvia arvostetaan ja niistä keskustellaan mieluusti, mutta miksi niitä ei käydä katsomassa elokuvateattereissa. Tämä on suomalaisen ja myös muun eurooppalaisen arthouse-elokuvan ongelma.
– Tuote ei kohtaa yleisöä.
Taide-elokuvan sudenkuoppia pohtiessaan Pentti sanoo, että kyse on markkinoinnista – eikä pidä suurella rahalla tehdyn päälle käyvän mainonnan puutetta arthouse-elokuvan ongelmana:
– Sille vain pitäisi saada oikeanlainen maine oikeanlaisten katsojien joukossa. Lehdet kirjoittavat kyllä suomalaisesta elokuvasta raivoisasti, ettei siinä ole valittamista.
Viime vuoden katsotuin suomalaiselokuva on Johanna Vuoksenmaan 21 tapaa pilata avioliitto, 402 895 katsojaa. Pahimpia yleisöfloppeja olivat Jarmo Lampelan Miesten välisiä keskusteluja, 368 katsojaa ja Rax Rinnekankaan Luciferin viimeinen elämä, 194 katsojaa.
Yleisradio esittää Kalervo Palsa ja kuriton käsi -elokuvan maalis–huhtikuussa 2015.