Puuteollisuusyrittäjät, Puuliitto ja Ammattiliitto Pro ovat huolissaan palovakuutuksia myyvien vakuutusyhtiöiden viimeaikaista aggressiivista toimista. Ne ovat toiminnallaan ajamassa monia puusepänteollisuudessa toimivia yrityksiä ahdinkoon.
Vakuutusyhtiöt ovat yksituumaisesti ryhtyneet irtisanomaan palovakuutuksia ja tekemään ehtomuutoksia järjestelmällisesti ja yksipuolisesti.
Tämän myötä ne ovat puualalla toimivien järjestöjen mukaan asettaneet yrityksille kohtuuttomia vaatimuksia kalliiden sprinklaus-järjestelmien asentamisesta ennen uusien palovakuutusten myöntämistä. Perusteettomaksi vakuutusyhtiöiden toiminnan tekee se, että kohteeksi joutuneet yritykset täyttävät paloturvallisuusmääräykset.
Pelastusviranomaiset eivät ole niihin sprinklauksia vaatineet. Vakuutusala on myös erittäin kannattava omaisuusvakuuttamisen osalta.
Uhattuna 5 000 työpaikkaa
Palovakuutus on edellytys yritysten rahoitukselle ja sen myötä elinehto tuotannon jatkuvuudelle. Vakuutusten yksipuolinen irtisanominen on järjestöjen mukaan vaarantanut useiden puuteollisuusyritysten toimintaedellytykset. Arviolta yli 100 000 euron investointi leikkaa yritysten yleisiä investointi-, tuotekehitys ja kasvumahdollisuuksia.
Sprinklaus pitäisi kaiken lisäksi rakennuttaa pika-aikataululla ilman todellisia mahdollisuuksia järjestellä rahoitusta tai tuotantoa toteutusta varten.
Vakuutusyhtiöiden toiminta uhkaa Puuteollisuusyrittäjien jäsenkunnassa noin 250 yritystä. Niissä on yhteensä noin 5 000 työpaikkaa.
Puuteollisuusyrittäjät, Puuliitto ja Ammattiliitto Pro vaativat yritysten toimintaedellytysten turvaamista siten, että vakuutusyhtiöt eivät voi asettaa palovakuutuksille kovempia yrityskohtaisia ehtoja kuin pelastusviranomaiset ovat turvallisen tuotannon kannalta määritelleet.
Puuteollisuusyrittäjät on jättänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoon toimenpidepyynnön vakuutusyhtiöiden toiminnan oikaisemiseksi.