Suomen kielen lautakunta on antanut yleisen paineen alla periksi. Lautakunnan uuden suosituksen mukaan myös muoto ”alkaa tekemään” sopii yleiskieleen.
Lautakunta keskusteli ilmaisuista ”alkaa tehdä” ja ”alkaa tekemään” kokouksessaan 31. tammikuuta. Pitkän keskustelun jälkeen lautakunta päätti, että myös muoto ”alkaa tekemään” voidaan katsoa yleiskielessä hyväksyttäväksi.
Uusi suositus otetaan huomioon Kotimaisten kielten keskuksen julkaisemissa kielenhuollon ohjeissa ja Kielitoimiston sanakirjan tulevissa versioissa.
Koulusta tiukka ohje
Kielenhuollon ohjeena on 1900-luvun alusta ja viimeistään E. N. Setälän oppikirjoista lähtien ollut, että kirjakielessä oikea muoto on ”alkaa tehdä”. Muotoa ”alkaa tekemään” on pidetty murteellisena ja puhekielisenä. Monelle tämä ohje on opetettu koulussa tiukasti.
”Alkaa tekemään” on alun perin ollut suomen länsimurteille ominainen muoto ja ”alkaa tehdä” puolestaan itämurteinen. Nykyisin ”alkaa tekemään” on kuitenkin levinnyt ja yleistynyt käyttöön kaikkialla Suomessa.
”Alkaa tehdä” ja ”alkaa tekemään” ovat molemmat olemassa olevia suomen kielen muotoja, joista suomen kirjakielen kiivaassa kehitysvaiheessa 1800-luvulla on vakiinnutettu kirjakieleen vain toinen. Kirjoitetun suomen varhaisemmissa vaiheissa 1600- ja 1700-luvulla ”alkaa tekemään” -rakenteita vielä käytettiin, koska kirjakieli perustui länsimurteisiin.
Suuri tunnelataus
Kieleen ja kielenkäyttöön liittyy aina myös asenteita ja mielipiteitä. Erityisen paljon tunteita liittyy juuri ”alkaa tehdä”- ja ”alkaa tekemään” -muotoja koskevaan aiempaan normiin, jonka mukaan vain ”alkaa tehdä” on oikein. Kielilautakunta otaksuu, että monelle tämä normi ja sen hallinta ovat edustaneet käsitystä hyvästä kielestä, ja ehkä siksi ilmaus ”alkaa tekemään” kiusaa monen kielikorvaa.
Tänä päivänä on kuitenkin lisääntymässä niiden ihmisten joukko, joiden mielestä ”alkaa tekemään” -muoto on tyyliltään neutraali. Kouluopetuksesta huolimatta he eivät ole omaksuneet kirjoitetun kielen normia, ja siksi ”alkaa tekemään” -rakenteita on nähty ja kuultu jatkuvasti myös huolitelluiksi tarkoitetuissa teksteissä.
Muun muassa Kielitoimiston neuvonnassa ”alkaa tekemään” on ollut vuodesta toiseen kysymysten kestoaihe: milloin sitä on paheksuttu, milloin luultu jo hyväksytyksi.
Suomen kielen lautakunnassa ”alkaa tekemään” on ollut esillä aiemmin 2004, jolloin kirjakieltä koskeva ohje jätettiin ennalleen, mutta Kielitoimiston sanakirjaan lisättiin väljennys alkaa-verbin kohdalle: alkaa tehdä (puhekielessä myös alkaa tekemään).