Viestintäpäällikkö Hilkka Ahde (sd.) erotettiin Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton hallituksen kokouksessa 2.3. 2012 äänin 11-9. Nyt Helsingin kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi on päättänyt nostaa syytteen epäillystä työsyrjinnästä erottamispäätöksen puolesta äänestäneitä yhtätoista hallituksen jäsentä vastaan.
Syyte koskee hallituksen kokouksen päätöstä irtisanoa liiton viestintäpäällikön Hilkka Ahteen työsuhde samaan aikaan, kun Aluehallintoviranomaisen työsuojeluosastolla oli käsiteltävänä liiton viestintäpäällikön tekemä käsittelypyyntö koskien viestintäpäällikön kokemaa epäasiallista kohtelua liiton silloisen puheenjohtajan/hallituksen puheenjohtajan taholta.
Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin. Räty on taasen jo tuomittu asiasta käräjäoikeudessa, mutta asia etenee vielä todennäköisesti hovioikeuteen. Tuomion saivat samalla myös AKT:n valtuuston puheenjohtaja Heikki Harakka ja hallituksen varapuheenjohtaja Veijo Ruonala.
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n hallitus kutsuttiin puheenjohtaja Timo Rädyn (sd.) toimesta tuona perjantaina kokoukseen, jonka esityslistasta ei ilmennyt, että käsittelemään Hilkka Ahteen työsuhdetta.
AKT:n sihteeri ja vasemmistoryhmän vetäjä Harri Pasanen kertoi poistuneensa kokouksesta kello 14 toiseen kokoukseen. Silloin hänellä ei ollut mitään tietoa, että hallituksen kokoukselle tultaisiin esittämään viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen erottamista.
– Jos olisin tuon tiennyt, olisin tietysti jäänyt kokoukseen ja äänestänyt Hilkka Ahteen erottamista vastaan, kuten varamieheni tekikin, sanoo Pasanen.
Hallitus päätti erottaa Hilkka Ahteen välittömästi äänin 11-9 vedoten hallituksen ja Ahteen väliseen luottamuspulaan.
– Mielestäni päätös oli ehdottomasti väärä. En missään nimessä voi sitä hyväksyä. Ei näin voi toimia, sanoi Pasanen.
SAK tuomitsi
AKT:n hallituksen varapuheenjohtaja Veijo Ruonala tuli sunnuntaina julkisuuteen AKT:n nimissä tehdyllä tiedotteella, jossa hänen puolustelee Ahteen irtisanomista luottamuspulasta. Sen yksityiskohtia Ruonala ei kertonut, koska ”AKT ei halua pilata irtisanotun mainetta ja sitä kautta työllistämismahdollisuuksia jatkossa.”
Pasasen mukaan Ruonalalla ei ollut mitään oikeutta puhua AKT:n hallituksen suulla, koska sellaista tiedotetta ei hallituksessa käsitelty.
– Mitä tulee luottamuspulaan, sellaista ei näe. Olen itse tullut hyvin toimeen Ahteen kanssa ja hän tehnyt työnsä erinomaisesti.
Irtisanominen tuli Hilkka Ahteelle samoin kuin Harri Pasaselle täytenä yllätyksenä. Viikonvaihteen aika moni oikeusoppinut totesi, että Ahteen irtisanominen oli lainvastainen.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) ja SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola (vas.) pitivät AKT:n hallituksen päätöstä käsittämättömänä, joka vaikeuttaa koko ay-liikkeen toimintaa.