Sitran kestävän talouden kursseilla ideoitua osallisuustuloa maksettaisiin myös palkkatyöstä, mutta se leikkaantuisi verotuksessa pois.
– Ajatusmallia vasta työstetään. Ideana on kuitenkin, että aktiivinen osallistuminen toisi ihmiselle enemmän tuloja, kertoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Ohto Kanninen.
Kansanedustaja Osmo Soininvaara arvosteli mallia Sitran seminaarissa viime viikolla kärjistyksellä, että kaljakuppilassa tarinointikin voidaan katsoa sosiaalityöksi.
Tosin Soininvaarakin oli sitä mieltä, ettei Suomella ole varaa työttömyysyhteiskuntaan. Nyt vaihtoehtoina ovat joko työttömyys tai työ, jolla tulee toimeen.
Kanninen muistuttaa, että vielä 2012 pienipalkkaisen työn vastaanottaminen ei lisännyt lainkaan kahden lapsen yksinhuoltajaperheen tuloja. Yksin asuvan tulotasoa työn vastaanottaminen nosti kahdella eurolla työtuntia kohden.
Vuoden alusta voimaan tullut suojaosa ei Kannisen mukaan ole juuri muuttanut tilannetta. Vuoden alusta työtön on saanut ansaita kuukaudessa 300 euroa ilman, että työttömyysturva pienenee.
– Meillä on vieläkin runsaasti tilanteita, joissa työttömän ei kannata rahallisesti ottaa pienipalkkaista työtä vastaan, hän huomauttaa.
Aktiivisuudesta palkittaisiin
Osallisuustulo ja kansalaistulo tähtäävät samaan eli pienipalkkaisen työn vastaanoton helpottumiseen. Osallisuustulossa tukea saisi vain, jos olisi jotenkin aktiivinen.
– Osallisuustulo olisi vastikkeellista. Sitä saisi palkkatyöstä, opiskelusta, vanhempainvapaista, omaishoidosta ja järjestötehtävistä, Kanninen luettelee.
Mitään rahallista määrä osallisuustulolle ei ole vielä mietitty. Pohdinnassa on sekin, korvaisiko osallisuustulo toimeentulotuen vai tulisiko osallisuustulo perustuen päälle.
Sitran ideointipajan ajatuksena on, että järjestöissä työskentelyn tulisi olla yleishyödyllistä, merkityksellistä, objektiivisesti mitattavissa olevaa eikä se saisi syrjäyttää.
Kanninen mainitsee Brasilian Bolsa Familia -mallin, jossa perhe saa tukea, jos lapset rokotetaan ja nämä käyvät koulua.
– Koko yhteiskunta hyötyy pienellä satsauksella. Suomen sosiaaliturva- ja tulonsiirtojärjestelmän uudistamiseen pitää löytää samankaltaisia kokeiluja, Kanninen toteaa.
– Tulokset pitää kuitenkin tutkia tarkkaan vertailuryhmän avulla riippumatta siitä, mikä malli lopulta todetaan järkevimmäksi.
Tukijärjestelmä yksinkertaiseksi
– Osallisuustulon tarkoituksena on purkaa tukien päällekkäisyyksiä ja selkeyttää tukijärjestelmää, Palkansaajien tutkimuslaitoksen Ohto Kanninen sanoo.
Hän huomauttaa, että esimerkiksi opintoraha toimii jo tavallaan osallisuustulon tapaan.
Kansalaispalkan, perustulon ja osallisuustulon osalta oikeisto – vasemmisto-jakoa on vaikea löytää.
– Vähän kaikkialla pohditaan nyt erilaisia malleja, joilla aktivoitaisiin kansalaisia. Oikeisto – vasemmisto-jako kulkee lähinnä tukien tasossa, Kanninen sanoo.
Oikeistolaisissa malleissa tukien taso on pienempi, vasemmistolaisissa suurempi.
– Keskeisin osallistumisen muoto on kuitenkin työnteko, Kanninen tähdentää.