Nuoret kertovat nyt kehoistaan. Mikkelin Poika- ja Tyttöteatteri ovat tuottaneet yhteisen esityksen, jonka kumpikin ryhmä on omalta osaltaan tehnyt täysin itsenäisesti käsikirjoituksesta alkaen. Ryhmät yhdistävät voimansa lopullisessa esityksessä, jossa väliaika erottaa ryhmien esitykset tästä samasta teemasta.
Poikateatteri on jälleen tämän viikonlopun Työväen Näyttämöpäivillä vuoden tauon jälkeen, Tyttöteatteri oli viime vuonna.
Mutta kehoista kertova esitys jatkaa sitä samaa, millä nuoret ovat Mikkelissä teatteria tehneet jo pitkään: he haluavat kertoa omista asioistaan, vaikuttaa omilla kokemuksillaan, jakaa yhteisöllisiä kokemuksia muille nuorille ja kertoa vanhemmille sukupolville, mitä heille kuuluu.
Täällä teatterilla on vahva sanoma. Mikkelissä kantaa ottava poliittinen teatteri on syntynyt pitkälti lukion ilmaisutaidon tunneilla. Ilmaisutaitoa opettaa vahvasti Poikateatterin vetäjä Katariina Kinnunen. Nuorten kanssa pitkään työtä tehnyt ammattinäyttelijä ja -ohjaaja Tarja Pyhähuhta on tällaisesta teatterin tekemisestä innostunut.
– Nuoret haluavat vaikuttaa tässä arjessa oleviin asioihin. Lähes kaikki näytelmät kertovat jostakin nuoria koskettavista asioista.
Mikkelissä toimivan Suomen Nuoriso-opiston Teatterin osaamiskeskuksen projektipäällikkö Jatta Juhola tiivistää nuorten teatterin merkityksen paljon muuhun kuin pelkkään näyttämötaiteeseen. Esimerkki tulee Poikateatterin tuoreimmasta teoksesta, jossa on siis käsitelty kehoja.
– Kahden pienen pojan äitinä katson hyvillä mielin tällaista poikien tekemää teatteria, joka on hienoa asennekasvatusta. Pojat puhuvat niin rohkeasti ja avoimesti, ja esittävät hienosti mieheksi kasvamisen kaikessa moninaisuudessaan ja juuri niin kuin nuoret kokevat ja puhuvat sen oikeassa elämässä. Soisin, että kaikki yläkouluikäiset pojat ja heidän vanhempansa näkisivät tämän.
Tytötkin saavat tehdä komediaa
Mikkelissä nuorisoteatterit ovat tehneet teatteria muun muassa koulukiusaamisesta, koulusurmista ja siitä, että nuoret eivät uskalla olla omana itsenään, näyttää tunteitaan, koska pelkäävät muiden reaktioita. Nuorten tunteisiin ja kasvamiseen pureutuvat myös kehosta kertovat näytelmät.
Vaikka näytelmät ovat hyvin vakavista asioista kertovia, niitä tehdään usein huumorilla. Tyttöteatterissa ensimmäistä vuottaan mukana oleva, lukion kakkosluokkalainen Alma Laukkanen, 17, kertoo tyttöjen pohtineen kehoista kertovaa näytelmää tehdessään, että voivatko tytöt olla hauskoja.
– Vai voivatko vain pojat olla? Naiskoomikkoja on aika vähän. Mutta ovat ne pojat meille nauraneet.
Pilkka kitketään heti pois
Poikien tekemään teatteriin suhtaudutaan kaksijakoisesti. Valtaosa tukee jälkikasvunsa kiinnostusta. Päinvastaisiakin esimerkkejä on. Isä halusi estää poikansa teatteriharrastuksen poikaryhmässä, koska se on hänen mielestään ”homojen hommaa”.
Omista ryhmistä Tarja Pyhähuhta kitkee kaiken pilkan.
– Jos jotakuta ruvetaan erilaisuuden takia halveksimaan ryhmässäni, poistan sellaisen käyttäytymisen heti. Jos ruvetaan nauramaan sille, että joku uskaltaa olla enemmän herkkä kuin joku toinen.
Työväen Näyttämöpäivät ovat käynnissä Mikkelissä. Ne päättyvät sunnuntaina.
Asiasta enemmän perjantaina 31.1. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Näköislehden voi ostaa Lehtiluukusta.