Akava on valmis keskustelemaan vanhuuseläkkeen alaikärajasta vain osana muita työelämän kehittämistoimia.
Akava ei halua eläkeikiin toimiala- tai ammattikohtaisia eroja.
– Elinkeino- ja työelämän rakenne ovat muuttuneet siihen suuntaan, että on epätarkoituksenmukaista tehdä sellaisia jakoja. Monet työt ovat henkisesti raskaita, Akavan johtaja Pekka Piispanen sanoo.
Hänen mielestään voisi mieluummin pohtia pitkän työuran tehneiden työntekijöiden tilannetta.
– Pitää katsoa, minkälaisia valmiuksia heillä on ja miten he jaksavat. Heidän eläke-ikänsä voisi joustaa.
Piispasen mukaan Akava haluaa työura- ja eläkeuudistukseen myös muita työelämätoimia.
– Ne ovat meille erittäin keskeisiä, Piispanen sanoo ja viittaa akavalaisten eläkeasenteista tehtyyn tutkimukseen.
Tutkimuksen mukaan valtaosa akavalaisista torjuu vanhuuseläkeikärajan nostamisen. Järjestön jäsenet pitävät tärkeänä mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä esimerkiksi joustavilla työajoilla.
– Joustoa tarvitaan jatkossakin. Vanhuuseläkeiän pitää joustaa. Myös työelämään tarvitaan joustavia elementtejä. Esimerkiksi osa-aikaeläke on hyvää joustoa.
Elinaikakerroin pohdittava uusiksi
Kun työntekijöiden elinikä pitenee, näiden pitäisi käyttää osa pidentyneestä elinajasta työn tekemiseen. Työurien pidentämisyrityksissä on otettu käyttöön elinaikakerroin, joka vaikuttaa eläkkeen suuruuteen.
Piispasen mielestä elinaikakertoimen toimivuus pitäisi pohtia uudelleen.
– Elinaikakerroin täytyy katsoa sen pohjalta, minkälaisiin ratkaisuihin eläkepöydässä päädytään. Varsinkin jos mennään joihinkin uusimuotoisiin ratkaisuihin, kuten eläketyöryhmän vetäjän Jukka Pekkarisen paperissa todetaan.
Pekkarisen mukaan eläketasoa ja eläkeikää sopeuttamalla päästäisiin siihen, ettei voimistuva elinaikakerroin johda liian alhaisiin eläketasoihin. Eläkeiän nouseminen mahdollistaisi elinaikakertoimen lieventämisen.
Piispasen mukaan akavalaisille on tärkeää, että eläkkeet ovat riittäviä, että niillä pärjää.