Turun SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf näytti karvansa ehdottaessaan, että kaavavalituksista tulisi pidättäytyä, koska valitukset hidastavat rakennushankkeita. Vastaavia vetoomuksia noin suoraan tuskin muualta on tullut.
Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että osa poliitikoista ja ennen kaikkea talouselämä eivät ajattelisi samalla tavalla kuin Rosenlöf. Me haluamme tätä nopeasti, ja se on vaatimuksemme.
Niin niin, että tehtäisiin jonkinlainen linnarauha, että asukkaat jättäisivät sanomatta, mitä mieltä he ovat?
Asukkaat, heitä edustava yhdistys tai liike koetaan koetaan omia tarkoitusperiä haittaavaksi. On eriskummallista, että asukkaiden vastustus ja jopa hyvätkin ehdotukset leimataan häiriköinniksi. Ihmisillä on laillinen oikeus vaatia omaa etuaan, ja ennen kaikkea yhteistä etua.
Eivätkö liike-elämä ja maanomistajat sitten jätä valittamatta. Mutta sehän ei ole häiriköintiä.
Ja kyllähän se niinkin on, että rakennushankkeita ajavat tahot ovat syyllistyneet vähintäänkin epärehellisiin keinoihin ja myös laittomuuksiin etujaan ajaessaan. Niin että heidän oikeutuksensa kulkevat jopa lain edellä.
Jukka Mikkola (sd.) tokaisi taannoin Turun valtuustossa, että kaavoitus on toimintaa, jossa kaikkia kuullaan, mutta tehdään niin kuin on päätetty. Turun poliitikoiden piirissä oli vallalla käsite ”se on päätetty”. Pienessä piirissä sovittu asia meni valtuustossa lävitse.
Onhan se politiikkaa. Mutta seurauksena syntyi käsite Turun Tauti. Hyvä brändi kulttuurikaupungille, edelleenkin.
Aika on muuttunut. Ympäristö- ja muiden kansalaisliikkeiden vaatimukset on kunnallispoliitikkojen otettava huomioon. Ei tässä räksytyksestä ole kyse.
Vanha karavaani näyttää kuitenkin kulkevan kunnallispolitiikassa eikä varmaan pelkästään Turussa. ”Äijäkööri päättää”, muuttui jopa käsitteeksi Turussa.
Rosenlöf perää vastuullisuutta kaavavalituksista. Ei vastuullisuutta esimerkiksi ihmismäisistä asuinalueista tai luonnonympäristöistä. Eikä Rosenlöf ole yksin. Siksi hänelle ”annettakoon anteeksi”, vähän.
Rosenlöfin toivomus sai aikaan kritiikkiä yllättävältä suunnalta. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pentti Huovinen nimittäin arveli, että ehdotus valituksista pidättäytymiseen johtaisi vain lisääntyneisiin valituksiin. Relevantti arvio. Ei pitäisi kaivaa verta nenästä.
Otin osaa mielenosoituksiin Turun Hamburger Börsin ja Antintalon purkuja vastaan. Börs purettiin, mutta Antintalosta jäi sentään julkisivu. Ympäristöliike elää edelleen ainakin Turussa hyvin. Siitä on osoituksena varsinkin laaja liikehdintä Kauppatorin alle suunniteltua Toriparkkia vastaan. Pienempienkin kohteiden suojelusta on noussut enemmän kuin napinaa.
Mielenosoittaminen kaduilla on kansalaisoikeus. Suomessa se leimataan edelleenkin paheksuttavaksi. Nyrkkiä taskussa kyllä puristetaan.
Meiltä puuttuu kulttuuri osoittaa mieltä, antaa ihmisille oikeus olla omaa mieltä. Esimerkiksi Saksassa mielenosoitus on osa demokratiaa. Se voi olla jopa perhetapaaminen.