Greenpeacen selvityksessä A Little Story About the Monsters in Your Closet (Pieni tarina hirviöistä vaatekaapissasi) testattiin 12 eri tuotemerkin vaatteita. Mukana olivat muun muassa H&M, GAP ja Nike.
Tulosten mukaan vaarallisten kemikaalien määrä lasten vaatteissa ei poikennut merkittävästi kemikaalien määrästä aikuisten vaatteissa, joita tutkittiin aikaisempia selvityksiä varten. Lapset ovat erityisen suojattomia, kun nämä kemikaalit joutuvat ympäristöön.
– Vanhemmille on painajainen yrittää löytää lastenvaatteita, joissa ei ole ympäristömyrkkyjä. Näitä kemiallisia pikku hirviöitä on niin halpamuodissa kuin luksustuotteissakin. Ne saastuttavat vesistöjä Pekingistä Berliiniin, sanoo Greenpeace East Asian ympäristömyrkkykampanjoitsija Chih An Lee.
Hänen mukaansa muotimerkkien pitäisi lopettaa ympäristömyrkkyjen käyttö nykyisten ja tulevien sukupolvien takia.
Vaikuttavat hormonitoimintaan
Kaikista testatuista tuotemerkeistä löytyi ympäristömyrkkyjä. Yhdessä Adidaksen uimapuvussa oli perfluorioktaanihappoa enemmän kuin yhtiön omat määräykset sallivat. Primarkin t-paidan painatuksessa oli 11 prosenttia ftalaatteja. Disneyn, American Apparelin ja Burberryn vaatteista löytyi suuria nonyylifenolietoksylaattipitoisuuksia.
Kaikki nämä kemikaalit voivat vaikuttaa ihmisen lisääntymiseen ja hormonitoimintaan.
– Vanhemmat ja muodista kiinnostuneet voivat auttaa lopettamaan ympäristömyrkkyjen käytön kertomalla selkeästi myyjille, etteivät halua vesistöjä saastuttavia merkkejä. Ihmiset eri puolella maailmaa ovat jo saaneet useat merkit sitoutumaan myrkyistä luopumaan. Monet niistä ovat jo tekemässä tuotantoketjunsa näkyväksi ja poistamassa myrkyt, An Lee sanoo.
Vetoomus Kiinalle
Kiina on maailman suurin tekstiilien tuottaja ja kemikaalien kuluttaja. Greenpeace vetoaa Kiinan hallitukseen, jotta tekstiiliteollisuus saadaan lopettamaan ympäristömyrkkyjen käyttö.
Greenpeace haluaa viranomaisten julkaisevan vaarallisten kemikaalien mustan listan ja vaatii teollisuutta antamaan tiedot käyttämistään kemikaaleista. Näin saataisiin tuotantoketjut näkyviksi, helpotettaisiin kemikaaleista luopumista ja luotaisiin tasapuolinen toimintaympäristö tekstiiliteollisuudelle.
Greenpeacen Detox-kampanja vaatii merkittävimpiä muotimerkkejä sitoutumaan vaarallisten kemikaalien päästöjen lopettamiseen kokonaan vuoteen 2020 mennessä.
Yleisön painostuksen ansiosta 18 vaatemerkkiä on sitoutunut kampanjan tavoitteisiin ja jotkin niistä ovat jo edistyneet sitoumuksensa toteuttamisessa.