Joulun suomalaisiin perinteisiin kuuluva kinkunpaisto voi saada ikävän päätöksen, kun viemäriin kaadettu kinkun paistorasva tukkii viemärin.
– Lämpimänä kinkusta irtoava rasva on juoksevaa, ja harvoin tulee mieleen, että jäähtyessään se muuttuu tahmaiseksi ja lopulta jämähtää viemäriputkien sisäpinnalle, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.
Huuhtelukaan ei Mäkisen mukaan auta, koska kinkun rasvat liukenevat huonosti veteen. Kylmä vesi jopa nopeuttaa rasvan kovettumista ja samalla viemärin tukkeutumista.
Viemäri on tarkoitettu pesuvesien poisjohtamiseen eikä sitä pidä sekoittaa roska-astiaan, vaikka olisikin suuri houkutus laskea paistorasva sinne.
Kovettunut rasva biojäteastiaan
Kinkusta irronneen rasvan kannattaa antaa ensin jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa. Joulukuisilla lämpötiloilla siihen ei kulu kuin pieni hetki parvekkeella tai ulko-oven vieressä. Sen jälkeen rasva on helppo siirtää esimerkiksi biojäteastiaan.
Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu, niin parasta on kutsua apuun LVI-alan ammattilainen.
– Varsinkin kerrostalojen ns. keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta tukkeutuu pitkältä matkalta. Tällöin omat konstit ovat vähissä ja talonmiehen vaijerirassi auttamattoman lyhyt.
Mäkisen mukaan viemärin avaus voi olla asukkaille epämiellyttävä toimenpide.
– On kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti.