Viimeinen sana
– Ehkä Hitler ei tappanut tarpeeksi heitä, sanoi Ranskan kansalliskokouksen jäsen Gilles Bourdouleix heinäkuussa tuskastuttuaan kaupungissaan Choletissa majaileviin romaneihin.
Bourdoileix ei ollut sen äärioikeiston jäsen, josta tämän lehden alkupäässä kerrotaan Pirkko Kotilan jutussa. Hän kuului keskustaoikeistolaiseen UDI-puolueeseen, mutta erosi sanoistaan syntyneen kohun takia. Tapaus onkin kuvaava juuri siksi, että se osoittaa äärioikeiston puheen hiljalleen leviävän myös vanhoihin puolueisiin.
– Valtioihin ei Itä-Euroopassa edelleenkään luoteta, koska sosialismin kaatumisen jälkeiset hallitukset ovat pettäneet lupauksensa, puolalainen tutkija Piotr Buras sanoo Kotilan jutussa.
Fasismi on jo ”eurooppalaisen arvoyhteisön” sisällä.
Euroopassa ja ensi vuoden eurovaaleissa kummittelee aave, mutta se ei ole Marxin ja Engelsin toissa vuosisadalla ennustama. Etenkin Itä-Euroopassa kuulee puhetta, jossa fasismi ei vain nosta päätään, vaan on jo ”eurooppalaisen arvoyhteisön” sisällä.
– Monet heistä [romaneista] eivät halua tehdä työtä, vaan elävät perinteensä mukaisesti varastamalla, sanoi Romanian presidentti Traian Băsescu marraskuussa 2010.
– Romanit ovat eläimiä ja käyttäytyvät kuin eläimet, julisti Unkarin hallituspuolue Fideszin perustajiin kuuluva Zsolt Bayer tämän vuoden tammikuussa.
Lokakuussa pidetyssä seminaarissa julkaistiin eurooppalaisia populistisia liikkeitä koskeva raportti ja ennustettiin niiden, siis juuri noiden edellä mainittujen, saavan jopa 25 prosenttia europarlamentin paikoista.
On Euroopan onni, että oikeistopopulistit eivät tule toimeen keskenäänkään ja jakautuvat parlamentissa useampaan ryhmään. Siitä huolimatta Eurooppa ei ole enää entisensä ensi toukokuun jälkeen.
Marxilaisuuden klassikoiden mukaan kapitalismi kaivaa itse oman hautansa. Niin näyttää käyvän, jos äärioikeiston nousu jatkuu ja pahenee. Pohjan sille loi yhtäältä vuonna 2008 alkanut finanssikapitalismin kriisi, mutta jo aiemmin yltiökapitalismiksi osoittautunut EU-projekti.
Sääntely pois, rajat auki halpatyövoimalle, markkinalogiikka peruspalveluihin, työehdot huonommiksi. Emme me näiden puolesta vuonna 1994 äänestäneet. Vasemmistossa ja ay-liikkeessä EU:ta markkinoitiin kapitalismi kuriin -hankkeena, mutta saatiin aivan muuta, ja nyt ollaan liemessä lieveilmiöiden kanssa.
Jos lokakuun seminaarissa oltiin oikeassa, äärioikeisto nousee, koska kansa kokee poliittisen eliitin olevan lojaali enää talouselämälle. Talouselämä on pitkälti saanut europäättäjiltä mitä on pyytänyt ja lopputulos voi olla hirveä.
Nykyaikaa tulee ehkä liiankin helposti verratuksi 1930-lukuun, mutta yhtäläisyydet nyt vain ovat ilmeiset. Fasismin nousua edeltänyt talous toimi ennen romahdustaan yhä enemmän spekulatiivisen rahatalouden ympärillä ja talouspolitiikka muuttui rahoituksellisen pääoman kannalta edullisemmaksi. Tavoitteita olivat alhainen inflaatio ja sääntelyn purkaminen.
Syntyi epävarmuutta ja kurjuutta. Tuli tilaus hyvälle viholliselle, joka on syyllinen kaikkeen. Tuli vahva johtaja. Mitä tulee toukokuussa?