Kaivosyhtiö Talvivaara koki jälleen yhden takaiskun, kun se ei saanut mahdollisen saneerausmenettelyn ajaksi tarvitsemaansa 40 miljoonaa euroa. Yrityksen rahat riittävät sen oman ilmoituksen mukaan ensi vuoden alkuun, mutta analyytikkojen arvion mukaan tuskin koko ensimmäiselle neljännekselle.
Kaivosyhtiö on entistä lähempänä huonointa vaihtoehtoa eli konkurssia, josta ymmärrettävästi kukaan ei kuitenkaan halua puhua niin kauan, kuin muitakin vaihtoehtoja on – ainakin teoriassa – olemassa.
Talvivaara haki viime viikolla itseään velkasaneeraukseen. Se edellyttäisi kunnolla käynnistyäkseen lisärahoitusta.
Ympäristönkin kannalta konkurssi olisi huonoin mahdollinen vaihtoehto.
Kun kaivosyhtiö ei saanut lisärahoitusta, niin entistä suurempi vaara on, että se ajautuu kohti maksukyvyttömyyttä. Kun rahaa ei tipu, se on merkki siitä, että rahoittajat arvioivat riskit liian suureksi eivätkä ilmeisestikään usko Talvivaaran selviävän ongelmistaan.
Kovin hyvänä kaivosyhtiön tilannetta ei pidä myöskään elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.), jonka mukaan yhtiön tilannetta voi pitää erittäin ”hankalana, jopa kriittisenä”. Valtio ei ministerin mukaan lähde tukemaan Talvivaaraa, ellei mukana ole runsaasti myös yksityistä rahoitusta. Yhtiön toiminnan todellisen turvaamisen on arveltu vaativan runsaasti enemmän rahaa kuin nyt akuutisti tarvittu 40 miljoonaa euroa.
Niin ympäristön kuin itse Talvivaaran kaivoksen kannalta paras ratkaisu olisi, jos kaivostoiminta jatkuisi. Se tuskin on mahdollista ilman valtion tukea. Ympäristönkin kannalta konkurssi olisi huonoin mahdollinen vaihtoehto, sillä silloin ympäristöstä huolehtiminen painettaisiin tärkeysjärjestyksessä häntäpäähän.
Tilanne on siis erittäin huolestuttava niin kaivosalan työpaikkojen kuin ympäristönkin kannalta. Ympäristön saastuminen ja siitä aiheutuvat kustannukset ovat kaatumassa yhteiskunnan syliin. Valtion voi sanoa jo nyt epäonnistuneen Talvivaarassa – ja pahasti. Epäonnistumisessa korostuu negatiivisena valtion sijoitusyhtiö Solidiumin rooli. Suurimpana omistajana Solidium ei ole pystynyt ottamaan isännän otetta, vaan se on passiivisesti toiminut lähinnä finanssisijoittajana odottaen omien voittojensa kasvua.
Talvivaaran työntekijöiden lähetystö kävi keskiviikkona ministereiden ja kansanedustajien puheilla. He ovat oikeutetusti huolissaan työpaikoista ja ympäristöongelmien korjaamisesta Talvivaarassa. Kainuustakin löytyy myös niitä, jotka haluavat sulkea kaivoksen nopeasti ennen muuta ympäristöongelmiin vedoten.
Jos Talvivaara ajautuu konkurssiin, kymmenettuhannet piensijoittajat ja valtio menettävät sijoituksensa.
Konkurssin jälkeenkin Talvivaaran toiminta voi jatkua, sillä todennäköisesti jo nyt jotkut ulkomaiset kaivosyhtiöt valmistautuvat tulemaan haaskalle, jos Talvivaara kaatuu.