Viime lauantaina 400 kaupungissa 50 maassa marssittiin ylikansallista Monsanto-yhtiötä vastaan.
Monsanto on markkinoiden suurimpia maatalouskemikaalien ja geenimuunneltujen siemenlajikkeiden tuottajia.
Helsingissä Monsanto ei vielä saanut massoja liikkeelle. Toisin on David Hassidoffin ja Maribel Hernándezin kotimaassa Kolumbiassa.
Vain geenimuunneltu kasvi kestää Roundupia.
Hassidoff on asunut Suomessa jo 20 vuotta, Hernández kymmenisen vuotta.
Siementen monopoli
– Monsanton ja samankaltaisten yritysten toiminnan seurauksena jo 35 prosenttia maaseudun väestöstä Kolumbiassa on joutunut luopumaan maastaan ja elinkeinostaan. Nämä ihmiset ovat päätyneet kerjäläisen asemaan. Samalla Amazonin sademetsää ja sen luonnon monimuotoisuutta tuhotaan, sanoo Hernández.
– Jo vuosia maatyöläisten tulot ovat olleet täysin nollassa, ja heidät pakotetaan ostamaan ja käyttämään Monsanton geenimuunneltuja siemeniä. Kolumbiassa on laitonta pitää hallussaan luonnollisia siemeniä, saati käyttää niitä, jatkaa Hassidoff.
Tappava kauppasopimus
Hassidoffin ja Hernándezin mukaan maaseudun väestön elintason nopea rappeutuminen kuten myös kielto luonnonsiementen käyttämiseen, juontavat vuonna 2011 Yhdysvaltain ja Kolumbian välillä hyväksyttyyn vapaakauppasopimukseen.
– Idea on jättää maatyöläiset vaille toimeentuloa, täysin pennittömiksi. Näin heidät pakotetaan ottamaan pankista lainoja, joita he eivät pysty maksamaan takaisin. Pankki pakkolunastaa maat, jotka sitten päätyvät ylikansallisten yritysten käsiin, kertoo Hassidoff.
Myrkylliset kemikaalit
Monsanton kuuluisin ja menestyksekkäin tuote on Roundup.
Roundup on niin sanottu valikoimaton rikkaruohomyrkky, se hävittää kaiken kasvuston. Tämän vuoksi kasvatettavan viljelytuotteen tulee olla Roundupia kestävää eli sitä varten geenimuunneltua. Tällaisia siemeniä myy Monsanto.
Brittitutkimusryhmä julkaisi vuonna 2011 raportin, jossa kritisoitiin Euroopan unionin kemikaalivalvontaa. Brittien mukaan ongelmia on vähätelty ja on uskottu maatalouskemikaalien valmistajien itse itsestään tekemiin tutkimuksiin, vaikka ongelmia oli ilmennyt jo 1990-luvulta.
Ranskalaiset tutkijat ovat puolestaan todenneet napanuoran soluja tutkiessaan Roundupin aiheuttavan solukuolemaa ja dna-vaurioita sekä estävän soluhengitystä.
Aiheesta enemmän tänään perjantaina 18.10. ilmestyneessä Viikkolehdessä.