Vasemmistoliiton kansanedustajat Jari Myllykoski ja Kari Uotila ottavat kantaa metsän kestävän hyödyntämisen puolesta.
Kansanedustajat pitävät Pohjois-Karjalan metsä- ja ympäristöosaamista esimerkillisenä ja arvioivat, että Pohjois-Karjalan metsäklusteria pitää edelleen vahvistaa niin elinkeinopolitiikan kuin muidenkin keinojen avulla. Klusterin kannalta elintärkeää on tutkimuksen, koulutuksen ja yrityselämän saumaton yhteistyö.
– Fortumin Joensuun bioöljyn tuotantolaitos on erinomainen esimerkki ympäristöystävällisestä ja kestävästä energiantuotannosta, Myllykoski sanoo.
Joensuun laitos aloittaa bioöljyn tuotannon kuluvan syksyn aikana. Se on teollisessa mittakaavassa ensimmäinen kyseistä teknologiaa hyödyntävä laitos koko maailmassa. Bioöljyn raaka-aineena on metsähake ja muu puubiomassa ja sillä korvataan lämpölaitoksilla raskasta polttoöljyä. Tuotettu energia vähentää kasvihuonepäästöjä jopa yli 90 prosenttia fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna.
– On hienoa, että hakkuujäte saadaan hyötykäyttöön. Näin edistetään raaka-aineiden mahdollisimman korkeaa jalostusarvoa, Myllykoski sanoo.
Kansanedustajien mielestä ympäristöystävällisen teknologian kehittäminen on kansallisesti merkittävä menestystekijä. Hallitus on investoinut Joensuun bioöljylaitokseen kahdeksan miljoonaa euroa ja valtion on hyvä jatkossakin panostaa puhtaan teknologian innovaatioihin.
– Bioöljytuotannon kehittäminen saa puuraaka-aineen tehokkaaseen käyttöön ja avaa uusia mahdollisuuksia maaseudulle. Näin koko raaka-aine hyödynnetään kestävästi, Uotila sanoo.
– Suomella on potentiaalia ryhtyä bioöljyn suurvallaksi. Pohjois-Karjalasta alkanut osaaminen on jalkautettava koko maahan.
Myllykoski ja Uotila korostavat korkean ympäristöosaamisen merkitystä ja huomauttavat, että Itä-Suomen yliopisto on alan edelläkävijöitä Suomessa ja kansainvälisesti. Yliopiston ja muiden alueen oppilaitosten toimintaedellytyksiä onkin heidän mukaansa kehitettävä laaja-alaisesti. Teknillinen, luonnontieteellinen, oikeustieteellinen ja yhteiskunnallinen osaaminen linkittyvät toisiinsa ja muodostavat toimivan kokonaisuuden.