Fennovoiman Pyhäjoelle rakennettavan ydinvoimalan rakentajaksi on tulossa venäläinen Rosatom. Venäläisyhtiöstä on myös tulossa Fennovoiman omistaja kolmanneksen osuudella.
Europarlamentaarikko Satu Hassi hämmästelee uuden ydinvoimalahankkeen käänteitä keskiviikkona blogissaan. Vain pari vuotta sitten Fennovoiman lupaa perusteltiin Venäjä-riippuvuuden vähentämisellä energiantuotannossa.
”En olisi ikinä uskonut tätä mahdolliseksi. Venäläinen ja vieläpä venäläisomisteinen ydinreaktori Suomessa olisi täydellinen lehmänkäännös – anteeksi vain lehmät – verrattuna niihin perusteluihin, joilla lisäydinvoimaa on Suomeen vuosien varrella ajettu. Se olisi myös eurooppalaisesta näkökulmasta aivan eriskummallinen veto”, Hassi kirjoittaa.
Uuden ydinvoimalan rakentamisen on tähän asti perusteltu auttavan Suomea vähentämään sekä maakaasun että sähkön tuontia Venäjältä ja erityisesti venäläisen ydinsähkön.
Venäjä mainittiin 400 kertaa
Hassi on lukenut eduskunnan pöytäkirjoja vuodelta 2002, jolloin Olkiluodon kolmosreaktorille annettiin lupa. Hänen laskujensa mukaan Venäjä mainittiin täysistuntokeskusteluissa melkein 400 kertaa, enimmäkseen ydinvoiman kannattajien puheissa.
Ydinvoiman vastustajia taas syytettiin Venäjän ja venäläisen ydinvoiman asialla olemisesta.
Esimerkiksi silloinen liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi (kok.) piti tosiasiana, ”että mitä enemmän ostamme sähköä Venäjältä, sitä enemmän ostamme venäläistä ydinsähköä Suomeen. Eli jos ostamme Venäjältä, se merkitsee sitä, että Venäjä rakentaa enemmän ydinvoimaa Venäjälle. Tietysti tähän ilmeisesti ministeri Hassin argumentointi johtaa.”
Hassi muistelee, että lehdissä ympäri Suomen häntä syytettiin Venäjän asialla olemisesta, koska vastusti ydinvoimalupaa.
Fennovoimassakin Venäjä-peikko
Fennovoiman periaatelupa myönnettiin vuonna 2010. Silloinkin kansanedustajat vetosivat Venäjään yli 150 kertaa.
11.5.2010 nykyinen Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi hallituksen haluavan korvata sähkön tuontia erityisesti Venäjältä.
29.6. 2010 nykyinen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma piti edesvastuuttomana ja epämoraalisena jäädä Venäjän ydinsähkön tuonnin varaan. ”Parempi, että se tehdään täällä, kuin että se ostetaan Venäjältä.”
Hassin mukaan on outoa, jos Fennovoimalle vuonna 2010 annetulla luvalla Suomeen rakennettaisiin sekä venäläisvalmisteinen että suurelta osalta venäläisomisteinen ydinreaktori.
Venäjä sähköjärjestelmän sydämeen
”Rosatom-yhtiön omistaa kokonaan Venäjän valtio. Jos Rosatom olisi Suomessa sijaitsevan ydinvoimalan suurin omistaja, Venäjän hallitus saisi jalansijan Suomen sähköjärjestelmän sydämeen”, Hassi kirjoittaa.
Venäläisvalmisteisen ja -omisteisen ydinreaktorin rakentaminen Suomeen olisi hänestä outoa myös eurooppalaisen energiakeskustelun näkökulmasta.
”Myös siinä Venäjä-riippuvuuden vähentäminen on ollut yksi keskustelun punaisista langoista, viimeistään siitä alkaen kun Venäjä viime vuosikymmenen jälkipuoliskolla käänsi Ukrainan kaasuhanat kiinni keskellä talvea.”
Rosatom tuli Fennovoiman hakkeen ”pelastajaksi” heinäkuussa. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kertoi tuolloin hallituksen käynnistävän selvityksen siitä, mahdollistaako voimassa oleva periaatepäätös Rosatomin valinnan ydinvoimalan toimittajaksi. Selvitysten odotetaan valmistuvan vuoden päästä.