Etelä-Afrikan tuleviin parlamenttivaaleihin on vielä kahdeksan kuukautta, mutta vaalitaistelu on jo täydessä käynnissä. Vaalityötä on tehnyt erityisesti johtava puolue African National Congress, ANC, jonka istuva presidentti ja myös tuleva presidenttiehdokas Jacob Zuma on käynyt kampanjaa käytännössä jo lähes viisi vuotta.
ANC voitti vuoden 2009 vaalit ja sai 65,9 prosenttia äänistä. Se oli puolueen matalin äänimäärä sitten vuoden 1994 vaalien. Johtava oppositiopuolue Demokraattinen allianssi, DA, keräsi 16,6 prosenttia äänistä ja suurella ryminällä ja julkisuuden saattelemana ANC:sta eronnut puolue Congress of People, COPE 7,4 prosenttia.
Kahden vuoden päästä vuonna 2011 pidetyissä paikallisvaaleissa ANC:n äänimäärä putosi 62,9 prosenttiin ja DA:n nousi 24 prosenttiin. Sisäisten riitojen repimä COPE kadotti suurimman osan kannattajakunnastaan ja sai vain 2,2 prosenttia äänistä.
ANC:lla on paljon selitettävää
Zuman viisivuotiskauden alku oli yhtä juhlaa populistisen presidentin laulaessa ja tanssiessa kansan keskuudessa. Menestykselliset jalkapalloilun MM-kisat vuonna 2010 lisäsivät Zuman ja hallituksen suosiota, mutta arki tuli pian vastaan. Alkoivat vaikeudet.
Jalkapallokisojen alla maahan tuli 450 000 uutta työpaikkaa, mutta rakennustyöt monilla sektoreilla antoivat työtä vain pariksi, kolmeksi vuodeksi. Nyt työttömyys on noussut virallisesti 25,6 prosenttiin, todellisuudessa se on noin 37 prosenttia. Maassa on seitsemän miljoonaa työtöntä, vaikka ANC:n vaaliohjelma lupasi aivan muuta. Nuorista yli puolet on työttömänä.
Monet muutkin vaalilupaukset ovat jääneet täyttymättä. Maassa löytyy kouluja, joita käydään sanamukaisesti puun alla, kaikille kuuluva sairausvakuutus on jäänyt toteuttamatta, korruptio on lisääntynyt ja tuloerot ovat kasvaneet. Puolet maan väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.
Zuma on vuosien varrella ollut lukuisia kertoja oikeudessa vastaamassa talousrikossyytteisiin, joista monet liittyvät 1990-luvun massiivisiin asekauppoihin. Nyt asekaupat ovat jälleen nousseet esille.
Nkandla – kasvava sukukeskus
Vajaa viisi vuotta sitten Nkandla, Jacob Zuman maaseutuasunto KwaZulu-Natalissa käsitti muutamia taloja, joissa Zuma lukuisine vaimoineen ja lapsineen vietti osan aikaansa. Tällä hetkellä alue on kokonainen kylä kymmenine taloineen, korkeine aitauksineen ja helikopterikenttineen. Presidentin asunto vaati tietysti myös turvallisuusjärjestelmän.
Alun perin noin 270 000 euroksi arvioidun rakennelman hinta kasvoi kolmessa vuodessa noin 20 miljoonan euroon. Alueelle rakennettiin mm. maanalainen bunkkeri presidentin turvatilaksi.
Presidentti väittää itse maksaneensa suurimman osan rakennuskustannuksista, mutta kun tiedot on julistettu salaisiksi, oppositiolle on syntynyt herkullinen kritiikin kohde ennen vaaleja.
Oppositio kilpailee samoista äänistä
ANC:n asemaa parlamenttivaalien voittajana tuskin mikään estää. Suurin osa mustaihoisista äänestäjistä ei näe vaihtoehtoa valinnalleen voimakkaasta kritiikistään huolimatta. Pääoppositiopuolue DA koetaan valkoihoisten puolueena siitä huolimatta, että se erittäin voimakkaasti kosiskelee myös mustia äänestäjiä.
Paikallisvaaleissa DA on menestynyt hyvin ja puolueen ennustetaan lisäävän ääniään myös ensi kevään parlamenttivaaleissa noin 25 prosenttiin. DA:lla on näyttöä asioiden hoitamisesta paikallistasolla. DA:n kritiikki kohdistuu erityisesti ANC:n korruptoitumiseen, kyvyttömyyteen järjestää palveluja ja työtä ihmisille sekä talouselämän heikkouteen.
DA:n kanssa samoista äänistä nousee kilpailemaan vasta perustettu puolue, Amang. Puolueen perustaja on ihmisoikeusaktivisti Mamphela Ramphele, Musta tietoisuus -liikkeen perustajan Steven Bikon elämänkumppani. Ramphelella on näyttöä sekä yliopistomaailmasta että talouselämän johtopaikoilta, mutta hänellä on suuri työ tehdä itsensä tunnetuksi erityisesti nuorten keskuudessa.
Oman, värikkään lisänsä vaalikuvioihin on tuomassa entinen ANC:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Julius Malema. Lukuisista talousrikoksista oikeudessa oleva Malema on perustanut oman puolueen Economic Freedom Fighters, EFF:n, joka esittäytyy radikaalina, vasemmistolaisena, anti-kapitalistisena, anti-imperialistisena ja korruptiovastaisena puolueena.
Malema on erotettu ANC:sta ja nuorisojärjestö entisessä muodossaan lakkautettu. Malemalla on ollut laaja kannatus erityisesti nuorten työttömien keskuudessa ja heidän sekä aikaisemmin äänestämättä jättäneiden 13 miljoonan äänestäjän varaan puolue laskeekin kannatuksensa. EFF:n tulevaisuus riippunee Maleman tulevien oikeuskäsittelyjen tuloksista.
Enemmän Etelä-Afrikan vaaliasetelmista perjantaina 23. elokuuta ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Osta näköislehti.