Viimeinen sana
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) arvioi viime viikolla, että alkoholin käytön ongelmista pitäisi keskustella vakavasti. Hän sanoi Helsingin Sanomissa, että haluaa leikata tuntuvasti alkoholin kokonaiskulutusta. Hän totesi alkoholihaittojen hinnan kohonneen miljardiluokkaan.
Ihan asiallista keskustelua, mutta sitten Huovinen teki virheen. Seuraavan päivän Ilta-Sanomissa hän mainitsi yhtenä mahdollisuutena keskioluen siirtämistä takaisin Alkon myyntiin.
Mekö kyvyttömiä arvioimaan omaa alkoholinkäyttöämme?
Siihen keskustelu sitten juuttui. Mekö kyvyttömiä arvioimaan omaa alkoholinkäyttöämme? Pitääkö muutaman juopon takia koko kansan hakea juomansa Alkosta?
Alkoholipolitiikasta keskusteleminen olisi vaatinut joitain tietoja ja näkemyksiä. Ei siitä jaksa jauhaa. Mutta keskiolut ulos maitokaupasta, sen ajatuksen jokainen ymmärtää. Joukko nuoria miespoliitikkojakin huomasi, että hekin osaavat kommentoida tätä julmaa epäoikeudenmukaisuutta, joka uhkaa Suomen kansaa.
Perussuomalaisilta tuli viestiä, että itse asiassa alkoholipolitiikkaa pitää vapauttaa entisestään. Europarlamentaarikko Sampo Terho vilautti jopa Bryssel-korttia: Miten hän on Suomessa kyvytön ostamaan viinansa lähikaupasta, kun hän voi tehdä sen Brysselissä? Kansanedustaja, entinen kapakanpitäjä Juho Eerola taas pelkää kyläkauppojen puolesta.
Eerola vetosi myös siihen, että Saksassa on vähemmän alkoholihaittoja, vaikka siellä saa olutta mistä vain. Jännä perustelu, Suomessa pitää saada olutta kaupasta, koska saksalaiset osaavat käyttää alkoholia sivistyneesti.
Myös kokoomuksesta kuului huoli: Kansanedustaja Timo Heinonen näki silmissään Viron kaljarallin, jossa Hiacet täytetään viinalla. Ja eipä aikaakaan, kun demareiden virallinen nuori, varapuheenjohtaja Eero Vainio toppuutteli omaa ministeriään: Ei pidä moralisoida.
Nämä olivat kaiken kaikkiaan aika asiallisia argumentteja. Joiltakin muilta kansanosilta ministeri sai päälleen tukevaa sontaa, jossa hänen älykkyyttään epäiltiin mielikuvituksellisin sanavalinnoin.
Näin näppärästi siis keskustelu alkoholihaittojen vähentämisestä ja sitä kautta kansantalouden menojen säästämisestä muuttui hätähuudoksi sen puolesta, että kaikki saavat juoda olutta riittävästi.
Pikainenkin tutustuminen tilastoihin ja asiaa käsitteleviin kirjoituksiin kuitenkin todistaa, että Huovisella on perustelut puheilleen. Alkoholin kulutus on Suomessa viisinkertaistunut 50 vuodessa. Osittain se johtuu siitä, että yhä useammat juovat, esimerkiksi naiset.
Alkoholista koituneet haitat taas ovat viisinkertaistuneet 20 vuodessa. Alkoholisairaudet ovat lisääntyneet: alkoholismi, aivovammat, maksasairaudet, pikkuaivojen surkastumiset, impotenssi, sydänsairaudet, verenpaine, psyykkiset ongelmat… Noin 2 000 ihmistä kuolee vuosittain suoranaisesti alkoholin takia. Kun erityisesti naiset ovat alkaneet käyttää paljon alkoholia, lasten huostaanottojen määrä on lisääntynyt. Myös liikalihavuus on lisääntynyt ja itsemurhia tehdään entistä enemmän. Vanhempien päihderiippuvuus aiheuttaa myös lapsille psyykkisiä ongelmia. Suomessa päihde tarkoittaa useimmiten alkoholia.
Jopa Alkon internet-sivuilla sanotaan, että alkoholin aiheuttamat ongelmat yhteiskunnassa ovat huomattavasti laajemmat kuin tupakan ja laittomien päihteiden.
Alkoholin aiheuttamien haittojen välittömät kulut vievät verorahoja vuosittain noin miljardi euroa. Alkoholihaittojen välilliset kustannukset ovat laskentatavasta riippuen 3,5–6 miljardia euroa vuodessa.
Itä-Suomen yliopiston terveyspolitiikan professorin Ilkka Vohlonen yritti vuosi sitten avata silmiämme kertomalla tutkimustuloksista, joiden mukaan alkoholista aiheutuvat ennenaikaiset kuolemat maksavat suomalaiselle yhteiskunnalle vuodessa 13 miljardia euroa menetettyinä työvuosina.
Mutta keskustellaan vaan siitä, saako keskiolutta myydä maitokaupassa. Ikään kuin Huovinen olisi sitä ehdottanut.