Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt luvan läjittää erittäin suuri määrä myrkyllisiä tinayhdisteitä sisältäviä ruoppausmassoja Turun edustan Airiston selälle. Massoja saa luvan mukaan kipata mereen noin 300 000 kiintokuutiometriä.
– Sehän on hirveän iso määrä. Se on kolmasosa Suomen koko rannikoille läjitettävästä määrästä, joka on miljoona kuutiota, sanoo Åbo Akademissa ruoppausmassoihin erikoistunut tutkija Tuula Kohonen.
Massat on tarkoitus kaataa Rajakarin läjitysalueelle Ruissalosta etelään. Paikkaa on käytetty aiemminkin läjityksiin.
– Rajakari ei ole missään tapauksessa hyvä alue, Kohonen sanoo.
– Sieltä on valunut massoja laivaväylälle päin.
Airistolle on vuosien aikana läjitetty Kohosen mukaan ainakin miljoona kuutiometriä massoja ja, että kahden miljoonankin raja on mahdollisesti ylitetty.
Kohonen ihmettelee, miksi lupapäätöksessä ei ole kerrottu massojen haitta-aineiden pitoisuuksia. Päätöksessä mainitaan ainoastaan, että ylimmässä pohjakerroksessa kymmenen senttimetrin syvyydeltä raja-arvot ylittyvät. Tällöin massat on läjitettävä maalle.
Turun satama aikoo läjittää 30 senttimetrin syvyyteen ruopattavan massan rakennettavan roro-sataman rakenteisiin. Loput kaadetaan mereen. Koko ruopattava määrä on 320 000 kuutiometriä.
Kohosta arveluttaa maalle läjitettävän massan stabiloiminen sementillä ja tuhkalla. Hänen mukaansa kumpikin aine nostaa massan emäksisyyttä, jolloin haitta-aineet tulevat liukoisemmiksi.
Pienetkin valumat voivat nostaa veden tributyylitinan ja (TBT) ja trifenyylitinan (TPhT) pitoisuuksia. Pintakerroksessa on havaittu TBT:n ja TPT:n yhteispitoisuudeksi jopa 600 mikrogrammaa kilossa ainetta, kun kaikki yli 200 mikrogrammaa sisältävät massat on läjitettävä maalle.
Tinayhdisteet vaikuttavat erityisesti simpukoihin ja kotiloihin, joilla lisääntyminen vaikeutuu ja sukupuoli saattaa muuttua. Kaloihin tinoilla ei ole yhtä suurta vaikutusta.
Kun tinayhdisteiden pitoisuus ylittää 3 mikrogramman kilossa mutta on alle 200 mikrogrammaa, viranomaisten tulee harkita, voidaanko massa läjittää veteen. Suurin tinapitoisuus otetuissa näytteissä yli 30 senttimetrin syvyydessä sedimenttiä oli 225 mikrogrammaa. Korkein hallinto-oikeus on aiemmassa päätöksessä määrännyt, että Rajakarille ei saa läjittää pitoisuudeltaan yli 150 mikrogramman massaa.
Kohosen mukaan myös Pansion öljysataman edustan alueen kaikki massat tulee läjittää maalle.
Direktiivin vastaista
Sataman edustan massat ovat Kohosen mukaan kaiken kaikkiaan läjityskelvottomia, koska ne sisältävät kohonneina pitoisuuksina myös polyaromaattisia hiilivetyjä, PCB:tä sekä mineraaliöljyä.
Kohosen mukaan läjitys on EU:n vesipuitedirektiivin vastaista. Direktiivin mukaan rannikko- ja sisävesien tila ei saa entisestään huonontua.
Satama teettää ruoppauksia rakennettavalle roro-satamalle. Etelä-Suomen aluehallintoviraston antamasta ruoppaus- ja läjitys luvasta voi valittaa heinäkuun 29. päivään saakka. Viraston päätös mahdollistaa töiden aloittamisen ennen luvan lainvoimaiseksi tulemista. Työt voidaan aloittaa syyskuun alussa, koska lupamääräykset kieltävät ruoppauksen ja läjityksen kesäaikaan samentumishaittojen takia
Jos lupa muuttuu tai se kumotaan oikeudessa, Turun satama on antanut yhteensä 6 000 euron vakuudet luvan ehtojen aiheuttamien haittojen tai vahinkojen sekä ympäristön ennalleen saattamisesta tulleista kustannuksista.
Valituksia tulossa
Mitä ilmeisimmin päätöksestä valitetaan. Rajakarille tehtävistä läjityksistä on aikaisemmin valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti ainakin Airiston-Velkuan kalastusalue. Muistutuksessaan roro-sataman lupaan kalastusalue vaatii kaikkien Turun sataman ruoppausten läjittämistä maalle.
Vuosina 1998–2008 Rajakarille läjitettiin 1,5 miljoonaa kuutiota massaa. Vuonna 2009 annetun luvan mukaan läjittää saa vielä miljoona kuutiota.