Ensimmäinen kriteerit täyttävä eurooppalainen kansalaisaloite saavutti ensimmäisen poliittisen voittonsa, kun komissaari Michel Barnier ilmoitti, että vesi jätetään käyttöoikeusdirektiivin ulkopuolelle.
– Meidän velvollisuutemme on huomioida näin monen Euroopan kansalaisen yhteinen huolenaihe, Barnier sanoi lausunnossaan.
Ammattiliittojen ja järjestöjen yhteistyötä
Aloitteen takana on Euroopan julkisten palvelujen ammattiliittojen federaatio EPSU. Suomessa kampanjaa toteuttavat Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistys FIPSU ry:n jäsenliitot. Jäsenliittojen lisäksi tukijoina ovat myös Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT, Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL ja useita järjestöjä.
Vesialoitteessa vaaditaan, että kansalaisille taataan puhdas juomavesi ja toimiva jätevesihuolto, että vesihuoltoa ja vesivaroja ei anneta markkinavoimille vapaaksi riistaksi ja että EU ryhtyy toimimaan tehokkaammin sen puolesta, että puhdas juomavesi ja jätevesihuolto saadaan maailmanlaajuisesti kaikkien saataville.
Allekirjoitusten kerääminen jatkuu yhä
Aloitteeseen kerättiin vaadittu vähimmäismäärä eli miljoona allekirjoitusta alle puolessa vuodessa ja vaadittu kansallinen vähimmäismäärä saatiin täyteen vähintään kahdeksassa maassa, myös Suomessa. Sittemmin allekirjoitusten määrä on noussut 1,6 miljoonaan ja kansallinen vähimmäismäärä täytetty jo 11 maassa. Allekirjoitusten kerääminen jatkuu yhä.
Kampanja haluaa sitouttaa kansalaisia ja päättäjiä edistämään veden julistamista ihmisoikeudeksi. Se pyrkii muuttamaan Euroopan komission lähestymistapaa markkinapohjaisesta kohti ihmisoikeuksia huomioivaa ja julkista palvelua kannattavaa ajattelua.