UV-indeksin arvo viisi saavutettiin Etelä-Suomessa kolme viikkoa normaalia aiemmin. Loppukevään ja alkukesän aikana UV-indeksi on vaihdellut rajusti päivästä toiseen.
Auringon lämpö ja valo ovat tuoneet mukanaan voimistuneen UV-säteilyn. Toukokuun ja kesäkuun aikana pilvisyys on vaihdellut paljon ja otsonikerros on ollut vuoroin 20 prosenttia normaalia paksumpi ja vuoroin saman verran ohuempi, mikä on johtanut suuriinkin säteilyn vaihteluihin.
Esimerkiksi UV-indeksin arvo viisi mitattiin Jokioisten observatoriossa jo toukokuun 16. päivänä eli kolme viikkoa normaalia aiemmin. Sekä Sodankylän että Jokioisten tarkkuusmittausten mukaan UV-säteily oli toukokuussa liki kolmen viikon ajan keskimääräistä voimakkaampaa. Voimakkaan UV-säteilyn raja (UVI=6) ylitettiin Jokioisissa ensimmäisen kerran 19. kesäkuuta ja toisen kerran juhannusaattona. Otsonikerros oli noina päivinä 8–11 prosenttia normaalia ohuempi.
Kesän UV-ennusteita ja -havaintoja voi seurata muun muassa Ilmatieteen laitoksen internetsivulta .
Säteilyltä syytä suojautua
Parhaiten UV-säteilyltä on turvassa välttämällä pitkää oleskelua korkean (kello 10–17) auringon alla, käyttämällä suojaavaa vaatetusta sekä levittämällä suojavoidetta runsaasti ja toistuvasti aurinkoa saaville ihon osille.
Keskikesällä Etelä- ja Keski-Suomessa saavutetaan päivittäin ainakin UV-indeksin arvo 5 ja Pohjois-Suomessa 4, ellei säteilyä ole vaimentamassa paksu pilvi. WHO:n ohjeen mukaan UV-säteilyltä on suojauduttava, kun UV-indeksi ylittää arvon 3.
Vuonna 1995 käyttöönotettu UV-indeksin käsite tunnetaan hyvin. Syöpäjärjestöjen teettämän kyselytutkimuksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista ja nuorista peräti 86 prosenttia tietää, mikä UV-indeksi on. Useimmat tuntevat myös liiallisen aurinkoaltistuksen haitat.