– Turkuhallin alijäämäarvio vuosilta 1995–2008 on 7,65 miljoonaa euroa, Saarinen sanoo.
Ryhmäpuheenjohtajan mukaan hallin myyminen ei ole siinä mielessä epärealistinen vaatimus, että kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen (kok.) on jo myöntynyt tieto- ja viestintäteknologian ICT-talon kaupungin osakkeiden myyntiin. Vasemmistoliitto on esittänyt kahden edellisen talousarvion käsittelyn yhteydessä osakkeista luopumista. Nyt talo on myyntilistalla.
Valtion Senaattikiinteistöt ja Turun kaupunki ovat ICT-talon pääosakkaat. Kaupunginhallituksen jäsen Rauno Artesola (vas.) arvelee kaupungin saavan osakkeista muutaman miljoonaa euroa.
Myynteihin olisi Saarisen mukaan pitänyt ryhtyä jo aikaisemmin, koska nyt suhdanteet ovat huonot. Kaupunginhallitus käsittelee talousarviota tänään.
– Valitettavasti kaupungin varat ovat ilmeisen rajalliset. Yritämme saada jonkin verran lisää rahaa peruspalvelulautakunnan sektoriin ja tämän lisäksi opetustoimeen ja joukkoliikenteeseen, Saarinen linjaa.
Vasemmistoliiton lisäysesitykset yhteensä jäävät alle kahteen miljoonaan euroon. Kaupunginhallitus käsittelee talousarviota tänään.
Sosiaalilautakunta ja terveyslautakunta sulautetaan vuodenvaihteessa peruspalvelulautakunnaksi, jonka käyttöön Vasemmistoliitto esittää 420 000:ta euroa lisää kaupunginjohtajan esityksestä.
Kun kaupunginjohtaja on karsinut uuden lautakunnan budjettiesityksestä 11 miljoonaa, Saarinen uskoo poliitikoilla olevan edessään vielä kova pähkinä.
– Tänä vuonna sosiaalipuoli menee yli budjetista 11 ja terveyspuoli yli seitsemän miljoonaa euroa, Saarinen vertaa.
– Meillä on ollut näitä epärealistisia talousarvioita niin pitkälle, kuin minä jaksan muistaa.
Vanhuksilla
ei vessoja
Saarisen mukaan on ihmisarvoa alentavaa, että Liinahaan vanhainkodissa asukkailla ei ole huoneissaan vessoja, vaan he joutuvat turvautumaan tarpeillaan astiaan.
– Tämähän työllistää henkilökuntaakin aivan valtavasti.
– Pyrimme aikaistamaan vanhainkodin peruskorjausta, ryhmäpuheenjohtaja toteaa.
Myös uuden palvelutalon rakentaminen pyritään saamaan ohjelmiin.
Vasemmistoliiton tavoitteissa on laajentaa sosiaalista isännöintiä eli asumisneuvontaa. Tästä on saatu hyviä kokemuksia Varissuon lähiössä.
Tarkoitus on auttaa etukäteen asukkaita esimerkiksi joutumasta häädetyiksi. Kodittomaksi joutunut perhe tulee aina kalliimmaksi kaupungille, joka joutuu kuitenkin asuttamaan ihmiset.
Sosiaalipalveluissa Vasemmistoliitto peräänkuuluttaa ennalta ehkäisevän toiminnan lisäämistä läpi käyvänä periaatteena.
Perhetyöntekijöistä
hyviä kokemuksia
Kaupunginhallituksen jäsenen Pirjo Rinteen (vas.) mukaan neuvoloissa toimivista perhetyöntekijöistä on saatu hyviä kokemuksia.
– Uudessakaupungissa oli neljän vuoden kokeilu, minkä jälkeen virka vakinaistettiin.
Perhetyöntekijöitä toimii Rinteen tietojen mukaan lisäksi ainakin Kaarinassa ja Jämsässä. Tampereelle järjestelmää ajetaan sisään.
Työntekijä neuvoo ja kannustaa perhettä heti lapsen syntymän jälkeen sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen.
Tämä on Rinteen mukaan tärkeää, koska sosiaalisen ahdingon tai urakehityksen vuoksi vanhemmat helposti lyövät laimin yhdessäolon lastensa kanssa.
Johtoajatuksena on lapsen kasvatuksen ja kehityksen tukeminen lapsen ehdoilla.
Järjestelmää on ajanut Stakesin tutkimusprofessori Matti Rimpelä.
Bussilippujen
hinta ennallaan
– Olemme lisäämässä joukkoliikenteeseen 800 000 euroa. Sillä turvataan palvelun tason säilyminen ilman lipunhintojen korotusta sekä kahden tunnin vaihto-oikeus. Nyt esitetään tunnin järjestelmään siirtymistä. Saarinen kertoo.
Vaihto-oikeusajan puolittamista on ajanut joukkoliikennetoimisto.
Joukkoliikenteen todellinen lisävarojen tarve on Saarisen saamien tietojen mukaan 1,8 miljoonaa euroa.