Akava esittää määräaikaisuuksiin muutoksia
Määräaikaisten työsuhteiden väärinkäyttöä ei saada kuriin sanktioilla, katsoo korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava. Tilalle järjestö esittää pehmeitä keinoja.
– Työntekijän asema olisi turvatumpi, jos hän voisi irtisanoutua määräaikaisesta työsuhteestaan kesken sopimuksen. Näin hänelle avautuisi mahdollisuus ottaa vastaan muualla tarjottava kokoaikainen työ, työelämäasioiden johtaja Maria Löfgren Akavasta sanoo.
Ehtona olisi, että määräaikaisuus jatkuisi vähintään puoli vuotta. Löfgrenin mukaan muutos vähentäisi määräaikaisten työsuhteiden laitonta ketjuttamista ja lisäisi työnantajien halua vakinaistaa määräaikainen.
Akavan selvityksen mukaan määräaikaisuuksia käytetään enemmän akavalaisilla aloilla kuin muilla. Etenkin alle 35-vuotiaiden määräaikaisuudet ovat tavallisia, naisista 36 prosenttia ja miehistä 21 prosenttia on määräaikaisessa työsuhteessa.
Kaikista akavalaisista kokoaikaista työsuhteista määräaikaisten osuus on yhteensä 13 prosenttia. Määräaikaisessa työsuhteessa on kaikkiaan 29 000 akavalaista naista.
Kolme pätkää miltei normi
Akavan mukaan työnantajille annettavat sanktiot laittomista määräaikaisuuksista ovat tepsineet huonosti.
Tutkija Joonas Miettinen kertoo, että samassa työpaikassa voi yhtä aikaa olla sekä laillisesti perusteltuja että laittomia määräaikaisuuksia. Määräaikaiseen työsuhteeseen pitää olla aina laillinen, kirjallisesti osoitettu peruste.
Määräaikaisten työsuhteiden ketjutus kertoo, että työvoimatarve on tosiasiassa jatkuvaa.
– Puolet määräaikaisista tekee jo kolmatta perättäistä määräaikaisuutta. Pahimmillaan määräaikaisuuksia on ollut perätysten jopa kymmeniä.
Varsinkin kuntasektorilla ja toisekseen yksityisellä sektorilla määräaikaisuuksia käytetään perusteettomasti.
Määräaikaiskokeilua työttömille
Vaikka kokemukset määräaikaisten käytöstä ovat kielteisiä, Akava toivoo pitkäaikaistyöttömille määräaikaiskokeilua.
– Vuoden työttömänä ollut voitaisiin palkata kymmeneksi kuukaudeksi ilman perustetta. Tällä tavoin työllistämiskynnys madaltuisi, Löfgren kertoo.
Työtön voisi määräaikaisuuden aikana osoittaa tarpeellisuutensa työnantajalla ja saada vakituisen työsuhteen.
Akavalaisten pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut vuodessa peräti 64 prosentilla.
Järjestö esittää, että henkilöstöään irtisanova, mutta voittoa tuottava yritys joutuisi osallistumaan nykyistä enemmän irtisanotun koulutuskustannuksiin.
Valtiolle isompi lasku perhevapaista
Akavan tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Yksi keino on tasata perhevapaita ja niiden kustannuksia. Hoitovapaat pitäisi jakaa 6+6+6-mallin mukaisesti ja valtion osuutta vanhempainvapaiden kustannuksista tulisi kasvattaa.
– Työnantajamaksuihin tulisi saada helpotuksia ja valtion osuutta kasvattaa. Kyse on tulevaisuuden veronmaksajista, johtaja Maria Löfgren perustelee.
Hänen mukaansa muutos loisi uusia työpaikkoja, joten se maksaisi itse itsensä.
– Toisaalta tehottomia yritystukia maksetaan 280 miljoonaa. Voisi ajatella, että valtio ottaisi näillä rahoilla siivun tästä yhteisestä kakusta.