Sairaanhoitajien vastuuta ja työtaakkaa on monessa kunnassa lisätty asteittain paikkaamaan kroonista lääkäripulaa. Lisää palkkaa tai riittävästi koulutusta ei hoitajille kuitenkaan ole luvassa.
Hoitajat kirjoittavat sairaslomia, määräävät reseptejä, ottavat verinäytteitä ja tulkitsevat niiden vastauksia. Hoitajat on pistetty huhkimaan, jotta ruuhkaa saadaan puretuksi ja potilaat hoidetuksi.
Näin on kotipaikkakunnallani Riihimäellä, mutta myös muualla, kuten esimerkiksi Oulussa ja Hankasalmella.
Hoitajien vastuun lisäämistä perustellaan monesti muun muassa sillä, että lääkärin apua ei kaikissa tapauksissa tarvita lainkaan ja näinhän se monesti onkin. Hoitaja voi ottaa potilaalta näytteitä ja konsultoida tarvittaessa lääkäriä, mutta onhan se epäoikeudenmukaista, että sairaanhoitajat ovat yhtäkkiä päteviä lääkäreitä ilman lääketieteellistä koulutusta.
Lääkärikunta on ainoa ammattiryhmä, joka voi sanella ehdot oman työnsä tekemisestä.
Eihän kukaan kysy sairaanhoitajaltakaan, missä työvuorossa hän suostuu olemaan.
On niin ikään ristiriitaista houkutella lääkäreitä töihin kannustevapailla samaan aikaan, kun lääkäreistä on pulaa. Se on myös epäreilua muuta henkilöstöä kohtaan, joka ei vastaavanlaisia etuuksia saa. Perusterveydenhuollossa lääkäreitä tulee houkutella työhön mieluummin hyvällä työyhteisöllä ja työoloilla, riittävillä resursseilla ja kokeneempien kollegoiden tuella sekä opiskelumahdollisuuksilla. Näin on tehty esimerkiksi Pielavedellä, jossa ei ole tietoakaan lääkäripulasta.
Julkiset palvelut ja riittävät henkilöstöresurssit voitaisiin turvata lisäämällä lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja ja laajentamalla lääkäreiden sitouttamista terveyskeskustyöhön valmistumisen jälkeen.
Lääkäriliitto ei kuitenkaan innostu aloituspaikkojen lisäämisestä.
Perusterveydenhuollon huutava pula lääkäreistä johtuu pitkälti yksityisestä sektorista, joka houkuttelee lääkärit töihin paremmalla palkalla ja kevyemmällä työllä.
Potilaista yksityiseen terveydenhuoltoon hakeutuvat ne, joilla on varaa ja vakuutuksia. Myös yhä useammat yritykset käyttävät yksityisen lääkäriaseman työterveyspalveluja.
Kela maksaa korvauksia yksityislääkäreiden palveluista. Kelakorvaukset taas kustannetaan verorahoista. Olisikin syytä poistaa nämä yksityistä sektoria tukevat korvaukset ja satsata kaikille yhteiseen, yhdenvertaiseen terveydenhuoltoon.
Pienituloiset, opiskelijat, yksinhuoltajat, lapsiperheet, työttömät ja eläkeläiset hakeutuvat julkiselle sektorille. Siellä lääkäreiden pitää olla monen alan osaajia, tekeviä käsiä ei ole tarpeeksi ja hoitojonot ovat pitkät. Lääkärin työ vaatii paljon osaamista ja vastuunkantoa. Tätä vastuuta ei ole reilua siirtää hoitajille.
Suomalainen perusterveydenhuolto on terveydenhuoltomme kulmakivi. Siitä on vaalittava rakkaudella, ettei se pääse rapistumaan.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja.