Vaikeuksista kärsivä Talvivaaran Kaivososakeyhtiö lykkää malmintuotannon aloittamisen ensi vuoden puoliväliin. Malmin kaivu ja murskaus on ollut keskeytettynä syyskuun alusta, koska kaivosalueella on ollut liikaa vettä.
Yhtiön mukaan sen malmin rikastuksessa käyttämä biokasaliuotusmenetelmä on kärsinyt ”historiallisen runsaista sateista”, jotka ovat jatkuneet ”koko kevään, kesän ja syksyn ajan”. Suomen luonto -lehden blogin mukaan vastaava sademäärä nähtiin viimeksi vuonna 2004. Kansan Uutiset kertoi tiistaina, että tuon historiallisen vuoden sademääriä ja vaikutuksia kaivoksen prosesseihin käytiin läpi jo kaivoshanketta valmisteltaessa laaditussa ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa.
Talvivaaran metallintuotanto oli keskeytettynä 4. marraskuuta alkaen, jolloin havaittiin jätevesialtaan vuotavan luontoon. Vuotavan liuoksen patoaminen väliaikaisesti vaati suuria maansiirtotöitä, joista aiheutui merkittäviä kustannuksia. Lisäksi yhtiön on ainakin puhdistettava maa-alueita lähiympäristöstä.
Yhtiötä auttaisi, jos vesimäärät pysyisivät hallinnassa.
Metallien talteenottolaitos käynnistettiin jälleen 21. marraskuuta, ja se on nyt täydessä tuotantokäytössä. Yhtiöllä on tällä hetkellä 55 000 tonnin nikkelivarasto metallintuotantoaan varten.
Jonkinlaista avitusta kaivataan
Talvivaaran nikkelintuotanto vuoden viimeisellä neljänneksellä jää suunnitellusta 4 030 tonnista. Yhtiö arvioi seisakin alentaman tuotantomäärän olevan 2 500 tonnia nikkeliä. Koko vuoden tuotanto jää 13 000 tonniin. Vuonna 2011 tuotanto oli 16 087 tonnia nikkeliä ja vuotta aiemmin 10 382 tonnia.
Muista tuotantosuunnitelmista yhtiö ei kertonut. Sen päätuotteet ovat olleet nikkeli-kobolttisulfidi ja sinkkisulfidi, ja lokakuussa alkoi myös myyntilaatuisen kuparisulfidin tuotanto.
Yhtiötä auttaisi, jos vesimäärät pysyisivät hallinnassa, malmintuotanto saataisiin käyntiin ja jos malmin rikastuksessa käytettävää biokasaliuotusprosessia saataisiin tehostettua. Nyt se pyrkii kustannussäästöihin.
Apua olisi myös uraanista. Uraanin talteenottolaitosta rakennetaan, ja sen pitäisi valmistua alkuvuonna 2013. Valtioneuvosto antoi yhtiölle maaliskuussa luvan uraanin talteenottoon, mutta sillä ei ole vielä ympäristölupaa tuotantoon. Yhtiö arvioi lupapäätöksen viivästyvän kolme tai neljä kuukautta eli toukokuulle, koska se arvioi lupaviranomaisen haluavan selvityksiä kipsisakka-altaan vuodon takia.
Uutta matoa keskipitkän siiman päähän
Talvivaara päivitti tiedot mineraalivarannoistaan. Ne ovat kasvaneet peräti 32 prosenttia vuodesta 2010 kaikkiaan 2 502,8 miljoonaan tonniin. Mukana ovat myös todennäköiset ja mahdolliset varannot. Viime aikojen kairaukset on keskitetty Kolmisopen malmiesiintymään, jossa ei ole vielä avolouhosta.
Kaivoksen vedenpuhdistuslaitos on otettu käyttöön, ja siihen asennetaan lisäkapasiteettia keväällä 2013. Yhtiö tavoittelee lähes suljettua vesien kierrätysjärjestelmää, mutta keskiviikkona se ilmoitti tavoitteen kuuluvan ”keskipitkän aikavälin” suunnitelmiin. Ilmaus on epätäsmällinen, mutta se merkitsee väistämättä useita vuosia.
Yhtiötä valvova viranomainen Kainuun ELY-keskus lausui 21. marraskuuta, että metallien talteenottolaitos voidaan käynnistää, kun käynnistäminen palvelee ensisijaisesti kaivosalueen vesivarastojen purkamista ja riskienhallintaa. Muotoilu herättää kysymyksen: voiko tämä olla liiketoiminnan ensisijainen tarkoitus? Viranomaislausunto jättää arvioinnin lukijan vastuulle.