Talvivaaran kaivos johtaa käsiteltyjä vesiä luontoon Oulujoen vesistöön. Vesi on peräisin louhoksesta. Kainuun ELY-keskuksen mukaan vedet täyttävät lupamääräykset ”raskasmetallien ja happamuuden osalta”.
Sulfaatin määrää ei kerrottu tiedotteessa. Kansan Uutisten ulkoa kännykän päästä tavoittama Talvivaaran viestintäpäällikön Olli-Pekka Nissinen muisteli, että sulfaatin määrä on vähäinen. Kainuun Sanomille asiaa kommentoineen Kainuun ELY-keskuksen ympäristögeologin Ilkka Haatajan mukaan Kuusilammessa on sulfaattia 400–500 milligrammaa litrassa.
Aikoinaan kaivoksen ensimmäisessä ympäristölupahakemuksessa arvioitiin sulfaatin pitoisuudeksi jätevesissä 170 milligrammaa litrassa. Todellinen päästömäärä ilmeni moninkertaiseksi.
Kaivosalueella olevaan Kuusilampeen varastoituja vesiä johdetaan vesistössä Kalliojokeen ja edelleen Kolmisoppi-järveen,mistä vesi virtaa Jormasjärveen.
Talvivaara alkaa myös pumpata kipsisakka-altaiden jätevettä avolouhokseensa altaiden nestemäärän vähentämiseksi. Jätevesi on erittäin raskasmetalli- ja sulfaattipitoista ja hapanta.
Kansan Uutiset on kertonut tiistaina ja keskiviikkona Kalliojoessa viime päivinä tapahtuneista voimakkaista pH-muutoksista ja joessa havaituista kalakuolemista .