Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkija Jaakko Mannio kertoo, että Talvivaarasta kuullut nikkelipäästöpitoisuudet ovat jopa tappavia monille eliöille.
Nikkelin vaikuttavat annokset ovat luokassa alle sata mikrogrammaa litrassa, kun Talvivaaran kaivoksen läheisestä Lumijoesta on mitattu lauantain keskipäivästä alkaen yli 1 milligramman (yli 1 000 mikrogramman) pitoisuuksia litrassa.
Kainuun ELY-keskus tiedotti maanantaina, että Lumijoen nikkelipitoisuus oli ollut aamulla 8,1 milligrammaa litrassa. Talvivaaran kaivosyhtiön julkaisemissa ja maanantaiaamuun päättyvissä mittaustuloksissa nikkelipitoisuus oli huipussaan sunnuntai-iltana 8,43 mg/l, maanantaina aamuyöllä 8,1 mg/l ja maanantaiaamuna kello 9 pudonnut huippuarvoista lukemaan 6,9 mg/l, joka oli edelleen erittäin korkea pitoisuus.
Kaivoksen avolouhoksen keskiosan kaivannossa on Talvivaara-yhtiön mukaan runsaasti prosessi- ja valumavesiä.
Pitoisuus laimenee, kun päästö etenee vesistössä. Syken maanantaisessa ennusteessa arvioitiin Kalliojärven nikkelipitoisuuden nousevan 450 mikrogrammaan litrassa ja Kivijärven 300 mikrogrammaan litrassa viikon loppuun mennessä.
Talvivaaran kaivoksesta juoksutettiin jätevettä vesistöön viime viikon lopulla. Vesistöä kalkittiin happamuuden neutraloimiseksi.
Ennakkoarvion mukaan Syke saattaa keskiviikkona kertoa nikkelin lisäksi joidenkin muiden jäteveden ainesten leviämisestä vesistössä.
Talvivaara käynnistäisi tuotannon
Talvivaaran kaivosyhtiö tahtoisi jo käynnistää metallituotantonsa. Yhtiö antoi tiistaina Kainuun ELY-keskukselle sen pyytämän lisäselvityksen metallintuotannon prosessinhallinnasta.
Kaivoksessa on tällä hetkellä liikaa vettä muun muassa runsaiden sateiden vuoksi. Jätevettä on kaivoksen toisessa, ehjässä kipsisakka-altaassa ja puhjenneesta altaasta vuotanutta jätevettä on turvapatojen rajaamilla varoalueilla.
Syke kertoi maanantaina, että maapohjaisten patoaltaiden alue on erittäin kuormittunut ja että haitat muodostuvat suuriksi, mikäli jäteveden varastointi jatkuu pitkään.
Kaivoksen avolouhoksen keskiosan kaivannossa on Talvivaara-yhtiön mukaan runsaasti prosessi- ja valumavesiä. Ja alkavan talven – sen aikana kaivoksen liuoslinjat jäätyvät – jälkeen tulee kevät uusine sulamisvesineen, joille tarvitaan tilaa.
Yhtiö ehdottaa, että se saisi aloittaa tuotannon ja samalla puhdistaisi jätevesiä ja laskisi niitä puhdistettuina vesistöön lupien mukaisissa rajoissa.
Kaivoksessa on aikomus siirtyä suljettuun prosessivesikiertoon käyttämällä uutta käänteisosmoosilaitosta suljetussa kierrossa kulkevan veden puhdistukseen. Laitteistolla oli alun perin tarkoitus puhdistaa sulfaatit vesistöön päästettävästä vedestä, ja laitteistotoimittaja Teollisuuden Vesi kertoo käsiteltyä vettä peräti juodun helmi-maaliskuun koekäytön aikana.
Talvivaaran sulfaattipäästöt luonnonvesiin ovat olleet huomattavia.