Suomen ympäristökeskuksen (Syke) arvion mukaan Talvivaaran poikkeustilanteen jätevesipäästö ei ole vielä ratkaisevasti huonontanut alapuolisten vesistöjen tilaa. Syken mukaan suurimmat haitat liittyvät raskasmetallien pitoisuuksien nousuun. Arviot tarkentuvat ensi viikon alussa.
Sunnuntaista 4.11. lähtien Talvivaaran kaivosalueelta pohjoiseen valunut jätevesipäästö on kulkeutunut alapuolisiin järviin, Salmiseen ja edelleen Kalliojärveen. Näiden järvien ekologinen tila on jo heikentynyt Talvivaaran aiheuttaman aiemman kuormituksen takia. Ne ovat tällä hetkellä pysyvästi kerrostuneita eli niiden alusvesi on suolaantunut ja hapeton. Järvien sulfaattipitoisuus todennäköisesti kasvaa vielä nykyisestä.
– Valumavesien suuret metallipitoisuudet yhdistettynä vaihtelevaan happamuuteen voivat hyvinkin aiheuttaa sakkaumia kalojen kiduksiin ja johtaa kalakuolemiin. Toistaiseksi kalakuolemia ei kuitenkaan ole havaittu. Aiempi kuormitus on jo vaikuttanut kielteisesti esimerkiksi lähimpien järvien pohjaeläimistöön, Syken erikoistutkija Jaakko Mannio arvioi.
Alustavien mittausten ja mallilaskelmien perusteella nikkeliä on päässyt vesistöön kolmen ensimmäisen vuorokauden aikana noin 100 kg, joka on noin kolmasosa vuonna 2010 havaitusta vuosikuormituksesta. Pääosa Talvivaaran sakka-altaan vuodon aiheuttamasta nikkelikuormituksesta on jäänyt kaivosalueelle.
Syke ja Kainuun ELY-keskus ottavat laajennetusti näytteitä raskasmetallipitoisuuksista. Laboratoriotuloksia näistä mittauksista alkaa tulla ensi viikon alussa.
Kaivosalueen eteläpuolelle Vuoksen valuma-alueelle juoksutetusta puhdistetusta jätevedestä ja kipsisakka-altaista vuotaneesta jätevedestä aiheutuva haitta-aineiden pitoisuuksien nousu näkyy Lumijoessa ja Kivijärvessä viikonlopun aikana. Näkemys perustuu Syken alustaviin mallilaskelmiin.
Syken mukaan vaikutuksia pohjavesiin ei pystytä nykytiedon mukaan arvioimaan, koska käytössä ei ole pohjavesien tutkimustietoa ja tietoa pinta- ja pohjavesien yhteyksistä. Kyseessä ei kuitenkaan ole pohjavesialue.