Vasemmistoliiton puheenjohtaja, urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on aloittanut kolmen viikon vanhempainvapaan. Hän kertoo asiasta blogissaan.
Arhinmäki kirjoittaa, että viime vuonna isistä saman ratkaisun teki 28,1 prosenttia ja toivoo jatkossa perhevapaiden jakautumista nykyistä tasa-arvoisemmin.
”Ensi vuonna ns. isäkuukausi pitenee kuuteen viikkoon ja sen voi käyttää joustavasti siihen asti, kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Toivottavasti tämä innostaa useamman isän vanhempainvapaalle. Pitkä matka on kuitenkin vielä Vasemmiston ajamaan 6+6+6 -malliin”, hän toteaa.
Jatkossa pieni tappio ei riitä
Vanhempainvapaalle jäädessään Arhinmäki pohtii vielä vasemmistoliiton kuntavaalitulosta ja laimeaa äänestysintoa.
Vasemmistoliiton kannalta positiivisiksi asioiksi hän laskee voiton Helsingissä sekä eduskuntavaaleista alkaneen nuorennusleikkauksen jatkumisen.
”Tämä antaa jälleen lisäuskoa Vasemmiston tulevaisuuteen. Kunnallisvaalit olivat hyvä pohja, jolle rakentaa tulevia euro- ja eduskuntavaaleja. Silloin ei enää riitä pieni tappio vaan pitää ottaa voitot.”
Kunnallispolitiikkaan vaalitulos vaikuttaa pienten ja keskisuurten puolueiden painoarvoa kasvattavana, Arhinmäki kirjoittaa.
”Oleellinen huomio on se, että viime kunnallisvaaleihin nähden kaikki kolme suurta puoluetta menettivät selvästi kannatustaan. Tämä tarkoittaa sitä, että entistä vähemmän on kuntia, joissa yksi tai kaksi puoluetta voi päättää keskenään politiikasta. Pienten ja keskisuurien puolueiden painoarvo siis tulee kasvamaan.”
”Tästä esimerkkinä on vaikkapa Helsinki. Kun kokoomus menetti kolme ja vihreät kaksi valtuutettua, jäivät ne yhdessä yhden paikan päähän enemmistöstä.”
Sote-uudistus ei kiinnostanut
Alhaiseen äänestysprosenttiin vaaliväsymys ei Arhinmäen mielestä riitä selitykseksi.
”Jos politiikka koetaan tärkeäksi ja kiinnostavaksi, ihmiset käyvät myös äänestämässä. Tällä hetkellä poliitikkojen ja puolueiden luottamus ihmisten silmissä on heikolla tasolla. Monille politiikka näyttäytyy vain pelinä ja vallantavoitteluna.”
”Ainakin vasemmistopuolueilla on peiliin katsomisen paikka. Miksi ihmiset eivät lähde liikkeelle erityisesti matalamman tulotason lähiöissä? Eivätkö he enää usko, että politiikalla on vaikutusta heidän asemaansa?” Arhinmäki kyselee.
Hän arvostelee median halunneen pyörittää keskustelua sote-uudistuksesta, joka ei ihmisiä juuri kiinnostanut. Arhinmäen käsitys perustuu tapaamisiin 50 paikkakunnalla.
Kaupunkilaisnuoria kiinnostavia teemoja ei noussut esiin.
”Yritin pari kertaa avata esimerkiksi keskustelua asumisen hinnasta, mutta ei se ottanut tuulta purjeisiin mediassa tai muiden puheenjohtajien suissa.”
Jatkossa on Arhinmäen mielestä otettava mallia sieltä, missä on onnistuttu. Vaalityötä ei tehdä vain muutamaa viikkoa ennen vaaleja vaan joka ikinen viikko tapaamalla ihmisiä, osallistumalla kansalaisliikkeisiin, organisoimalla poliittista liikehdintää ja aloitteellisuudella valtuustoissa.