Stora Ensokin lomauttaa sahatyötekijöitään
Torstaina oli Stora Enson vuoro ilmoittaa satojen työntekijöiden lomautuksista Suomen sahoillaan. Tiistaina UPM ilmoitti 800 työntekijän lomautuksista kaikilla sahoillaan ja 230 työntekijän lomautuksesta Heinolan vaneritehtaalla.
Stora Enso ilmoitti aloittavansa lomautusta koskevat yt-neuvottelut Kiteen, Tolkkisten ja Kotkan sahoilla. Niiden piirissä on lähes 460 ihmistä. Yhtiö suunnittelee myös väliaikaisia lomautuksia tai pysyviä irtisanomisia jakelusta huolehtivassa Puumerkki Oy.ssä.
Yhtiö on jo aiemmin sopinut väliaikaisista tehtaiden sulkemisista, työvuoron vähentämisestä ja muista tehostamistoimista Itävallan, Ruotsin ja Baltian tehtaillaan. Virossa Stora Enso lakkauttaa 40 työpaikkaa ja Tsekissä 30.
Lomautusten ja leikkausten taustalla on Stora Enson mukaan sahateollisuuden huono markkinatilanne. Kysyntä on heikko, hinnat ovat alhaiset ja markkinoilla on liikatuotantoa. Yhtiön mukaan heikoin kannattavuus on juuri Suomessa.
Suurten puu- ja paperiteollisuusyritysten vienti laski heinä–syyskuussa 9 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Pienten ja keskisuurten yritysten osalta vienti väheni peräti 10 prosenttia.
Synkkenevät
näkymät
Puu- ja erityisalojen liiton sihteerin Lauri Ainaston (vas.) mukaan ilmoituksia yt-neuvotteluista tulee päivittäin. Hänen mukaansa lomautusten vaikutukset eivät jää vain sahoille.
– On selvää, että se vaikuttaa puunkorjuuseen. Ainakin alueellinen vaikutus on suora. Niillä paikkakunnilla, missä lopettamisia syntyy tai pitkiä lomautuksia, viive ei tule olemaan pitkä.
Ainaston arvion mukaan on vielä vaikeaa tietää, paljonko puun käyttö vähenee ja kuinka pitkäksi aikaa.
– Selvää on, että metsässä ei hakata periaatteella, että ”jos joskus tarvittaisiin”. Jos jotain haetaan, niin se menee käytännössä suoraan jalostukseen.
Puupuolella näkymät ovat niin synkät, että Ainaston mukana kyse ei ole enää mistään suhdannevaihtelusta.
– Tuotannon määrää supistetaan eli tässä on kyseessä volyymin alasajo. Kuinka pysyvää se on, selviää vasta parin vuoden päästä.
– Muistuttaisiin kuitenkin, että pitkän aikaa pysähdyksissä olleiden laitosten uudelleen käynnistämisen kynnys on korkea, sanoo Ainasto.