Suomalainen ydinvoimateollisuus on vaikeuksissa. TVO:n Olkiluodon kolmosvoimalan piti tuottaa sähköä jo viisi vuotta sitten. Rakennustyöt ovat pahasti myöhässä eikä kenelläkään ole tarkkaa tietoa siitä, milloin voimala on valmis. Optimistinen ennustus on asetettu vuoteen 2015. Uutta ydinvoimalaa odoteltaessa on ehditty menettää paljon aikaa ja rahaa, joka on pois esimerkiksi uusiutuvien energiamuotojen kehittämisestä.
Vaikeuksia on tullut myös periaateluvan saaneelle Fennovoimalle, joka aikoo rakentaa ydinmyllynsä Pyhäjoelle. Hanke koetaan ilmeisesti liian riskialttiina sijoituksena, kun jo useampikin mukaan lähtenyt yritys on vetäytymässä hankkeesta.
Fennovoima tosin yrittää vakuutella, että mikään ei muutu vaan eteenpäin mennään suunnitelmien mukaisesti. Ei kai Fennovoima juuri muuta voi todetakaan, vaikka yrityksen johto selvästi onkin huolissaan hankkeen onnistumisesta – eikä vähiten Olkiluodon kokemusten takia.
Viimeksi hanskat löi tiskiin osuuskauppaväki. S-ryhmässä tosin HOK-Elanto ja kuopiolainen PeeÄssä lähtivät hankkeesta jo pari vuotta sitten.
Fennovoiman osakkeensa ovat panneet myyntiin myös Leppäkosken Sähkö, Lankosken Sähkö, Outokummun Energia, Atria ja kaivosyhtiö Omya. Myös metallikonserni Boliden vähentää Fennovoima-omistustaan. Tähän mennessä ydinvoima-hankkeen suunnitteluun ei ole ehtinyt mennä vielä kovin suuria rahoja, joten ajankohta lienee varsin harkittu.
Fennovoimalla on kaikkiaan 68 osakasta ja eniten osakkeita on saksalaisella energiayhtiö E.ON:lla. Nyt lähtevillä yrityksillä on yhteensä noin kymmenesosa yhtiön osakkeista.
Mitä nyt mietitään Outokumpu Oy:ssä? Liittyvätkö vetäytymisaikeet jotenkin Tornion jaloterästehtaan tulevaisuuteen? Fennovoiman ydinvoimalalupahan oli tärkeä edellytys Tornion laajennusinvestoinneille.